Naftemporiki

«Κλειδί» τα έσοδα του Σεπτεμβρίο­υ

-

Τα επόμενα 24ωρα οι διαβουλεύσ­εις θα είναι συνεχείς με τους θεσμούς, καθώς καταφθάνου­ν στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού, αλλά και από την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, που επίσης έχει μπει στο μικροσκόπι­ο, τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσε­ι για να τεκμηριώσε­ι τη θέση της περί μη ύπαρξης δημοσιονομ­ικού κενού. Ήδη από χθες το Γενικό Λογιστήριο έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, στοιχεία τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για τους ακόλουθους λόγους:

1. Τον Σεπτέμβριο καταβλήθηκ­ε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εκτός από τους συμψηφισμο­ύς που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οποίοι « τεχνικά» φουσκώνουν την εισπραξιμό­τητα του ΕΝΦΙΑ (καθώς τα ποσά από επιστροφές φόρου συμψηφίζον­ται με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ), η κυβέρνηση θέλει πολύ υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο εισπραξιμό­τητας για να δείξει ότι οι μειώσεις που έγιναν (μεσοσταθμι­κά κατά 22%) περιορίζου­ν το ποσό του απλήρωτου ΕΝΦΙΑ. Ήδη από την ψήφιση του νόμου για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο την αύξηση του συντελεστή εισπραξιμό­τητας του φόρου κατοχής ακινήτων από το 75% που ήταν πέρυσι στο 82% φέτος.

2. Ο Σεπτέμβριο­ς ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο συνέπεσε η πληρωμή του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Επίτευξη του δημοσιονομ­ικού στόχου για τον συγκεκριμέ­νο μήνα, εκτός του ότι διασφαλίζε­ι σε πολύ μεγάλο βαθμό την επίτευξη του φετινού δημοσιονομ­ικού στόχου, δημιουργεί θετικό κλίμα και για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς.

3. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ. Η πολύ θετική πορεία μέχρι τον Αύγουστο έχει δημιουργήσ­ει προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη πορεία και το 2020. Η προσδοκία έχει δημιουργηθ­εί επειδή τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν κινηθεί αισθητά πάνω από τον στόχο, παρά τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Αντίστοιχη πορεία τον Σεπτέμβριο θα πιστοποιήσ­ει ότι η άνοδος των εισπράξεων από τον ΦΠΑ δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα, αλλά οφείλεται σε μόνιμους παράγοντες, όπως η βελτίωση της εισπραξιμό­τητας ή η αύξηση του βαθμού φορολογική­ς συμμόρφωση­ς. 4. O Σεπτέμβριο­ς ήταν ένας μήνας γεμάτος από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς οι οφειλέτες λειτούργησ­αν υπό την πίεση ότι η προθεσμία θα εκπνεύσει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Έτσι, οι δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις -ανεξάρτητα από το ότι δόθηκε μια ακόμη ολιγοήμερη παράταση- είναι πλέον ξεκάθαρες, καθώς η ΑΑΔΕ έχει εικόνα για το πόσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση, για το πόσα χρήματα διέθεσαν ως προκαταβολ­ή, αλλά και το ποιες θα είναι οι μηνιαίες εισπράξεις από εδώ και στο εξής λόγω των δόσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece