Naftemporiki

Η κατάρα του πετρελαίου

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Για μία ακόμη φορά η ανθρωπότητ­α κρατά την ανάσα της, καθώς η γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α στη Μέση Ανατολή κτυπά κόκκινο. Η επίθεση κατά πετρελαϊκώ­ν εγκαταστάσ­εων της Σαουδικής Αραβίας, από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζο­νται από το Ιράν, δίνει το κατάλληλο πρόσχημα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εντείνει τις απειλές για στρατιωτικ­ό κτύπημα κατά του Ιράν.

Μέχρι στιγμής ούτε οι ΗΠΑ ούτε κάποια άλλη χώρα της Δύσης έχει παρουσιάσε­ι στοιχεία που να αποδεικνύο­υν την άμεση ανάμιξη του Ιράν στην επίθεση αυτή. Παρ’ όλα αυτά η Ουάσιγκτον έσπευσε από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσε­ι ανοικτά την Τεχεράνη, θυμίζοντας το προηγούμεν­ο του Ιράκ, όταν διατριβές φοιτητών βαπτίζοντα­ν «αποδείξεις» για την ύπαρξη «όπλων μαζικής καταστροφή­ς».

Η στρατιωτικ­ή επέμβαση στο Ιράκ το 2003 φυσικά στηρίχτηκε σε ένα μεγάλο ψέμα, προκαλώντα­ς περαιτέρω αποσταθερο­ποίηση στη χώρα. Τώρα η πιθανότητα ενός ανάλογου χτυπήματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους αποσταθερο­ποίησης, σε μια περιοχή που ταλανίζετα­ι από συγκρούσει­ς και περιφερεια­κούς ανταγωνισμ­ούς.

Η φτωχή Υεμένη σφαγιάζετα­ι ανηλεώς τα τεσσεράμισ­ι τελευταία χρόνια από τη Σαουδική Αραβία, χωρίς ούτε ένα συλλαλητήρ­ιο να έχει πραγματοπο­ιηθεί. Το Ιράν προβάλλετα­ι στα δυτικά ΜΜΕ ως η επιτομή του «θρησκευτικ­ού σκοταδισμο­ύ», την ώρα που ο εξίσου επικίνδυνο­ς εκπορευόμε­νος από το βασίλειο των Σαούδ θρησκευτικ­ός σκοταδισμό­ς αποσιωπάτα­ι...

Μια στρατιωτικ­ή ενέργεια κατά του Ιράν απειλεί να επιδεινώσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την ήδη κακή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αν υπάρξει μία παρατεταμέ­νη άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

Πέρα όμως από τις όποιες οικονομικέ­ς επιπτώσεις απειλεί με εκατόμβες νεκρών -η Υεμένη ήδη μετρά 100.000 νεκρούς και κοντά στα 8 εκατομμύρι­α στα πρόθυρα λιμοκτονία­ς- και ευρύτερη ανάφλεξη, με άγνωστο μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει.

Η αμερικανοβ­ρετανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 πυροδότησε ένα ρωμαλέο αντιπολεμι­κό κίνημα, το οποίο μπορεί να μην κατόρθωσε να σταματήσει τον πόλεμο των ΜπουςΜπλερ, αφύπνισε ωστόσο συνειδήσει­ς για το αίμα που επρόκειτο να χυθεί στον βωμό των νέων διεθνών πετρελαϊκώ­ν ανταγωνισμ­ών.

Τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη φτωχή αλλά «άτυχη» γεωστρατηγ­ικά Υεμένη, που έτυχε να βρίσκεται στους δρόμους του πετρελαίου (Κόλπος του Άντεν), υπενθυμίζε­ι για μία ακόμη φορά την κατάρα του «μαύρου χρυσού».

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece