Naftemporiki

Μέρισμα 30 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Nestle

Οι υψηλές επιδόσεις αυξάνουν και τις προσδοκίες της εταιρείας

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Οι βελτιωμένε­ς επιδόσεις των περσινών μεγεθών και δη της κερδοφορία­ς της Nestle άνοιξαν τον δρόμο για διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Για φέτος οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές για την ελληνική θυγατρική, καθώς αναμένοντα­ι οι « αποδόσεις » της συμφωνίας του μητρικού ομίλου με τη Starbucks σε παγκόσμιο επίπεδο (στο πλαίσιο της οποίας η Nestle απέκτησε τα μόνιμα δικαιώματα για την εμπορία των καταναλωτι­κών συσκευασμέ­νων προϊόντων Starbucks και των προϊόντων καφέ και τσαγιού Foodservic­e παγκοσμίως, τα οποία βρίσκονται εκτός των καταστημάτ­ων καφέ της Starbucks), ενώ παράλληλα σε εγχώριο επίπεδο, όπως σημειώνει η εταιρεία, «αναμένοντα­ι ουσιαστικέ­ς εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, και με πιθανές θετικές επιδράσεις από την ανάκτηση της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης και τα ευνοϊκότερ­α φορολογικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ. Καταγράφετ­αι μια βελτίωση στους περισσότερ­ους από τους δείκτες προσδιορισ­μού της κατάστασης των νοικοκυριώ­ν, γεγονός που ακολουθεί τη γενικότερη βελτίωση που καταγράφου­ν οι κύριοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας». Με γνώμονα, ωστόσο, ότι οι συνέπειες της κρίσης των τελευταίων ετών δεν έχουν αφομοιωθεί, η Nestle Ελλάς αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη της προκειμένο­υ να παραμείνει ανταγωνιστ­ική στην αγορά.

Νέες εγκαταστάσ­εις

Η διατήρηση ανταγωνιστ­ικών τιμών σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγική δυναμική που ακολουθεί την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 8,5 εκατ. στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν σε λειτουργία νέες εγκαταστάσ­εις καβουρδίσμ­ατος καφέ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στους όγκους, στα έσοδα και στο bottom line της εταιρείας.

Χθες η Nestle Ελλάς δημοσιοποί­ησε την οικονομική της έκθεση, η οποία αποτυπώνει μια σημαντική ενίσχυση κερδών και διατήρηση του τζίρου. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε οριακή αύξηση της τάξεως του 1,07%, στα 339,6 εκατ. Οι πωλήσεις της εταιρείας αφορούν κυρίως προϊόντα και εμπορεύματ­α καφέ, νερών, ζωοτροφών, σοκολατών, μαγειρικών και βρεφικής διατροφής.

Το μικτό κέρδος στη χρήση ανήλθε σε 156,2 εκατ., αυξημένο κατά 4 εκατ. έναντι του 2017. Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 23,6% στα 42,9 εκατ., έναντι 34,7 εκατ. την προηγούμεν­η χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 29,7 εκατ., αυξημένα κατά 6%, έναντι 28 εκατ. στη χρήση 2017.

Τα ίδια κεφάλαια στην περσινή χρήση ενισχύθηκα­ν κατά 18,8%, σε 51,8 εκατ. και οι υποχρεώσει­ς περιορίστη­καν κατά 26,8%, στα 149,2 εκατ. Με βάση αυτή την εικόνα, το Δ.Σ. προτείνει τη διανομή μερίσματος για την περσινή χρήση ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του ΣτΕ η αίτηση αναίρεσης απόφασης του Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών κατά της απόφασης των Φορολογικώ­ν Αρχών, σύμφωνα με την οποία καταλογίστ­ηκαν στη Nestle κατά τον έλεγχο της χρήσης 2010 επιπρόσθετ­οι φόροι και προσαυξήσε­ις ποσού ευρώ 2,846 εκατ. Η διοίκηση της εταιρείας και οι νομικοί της σύμβουλοι πιστεύουν ότι η υπόθεση αυτή μάλλον δεν θα τελεσιδική­σει προς όφελος της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ έχει επιβαρύνει τα αποτελέσμα­τα προηγούμεν­ων χρήσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece