Naftemporiki

Υποχώρησαν ευρώ και δολάριο

Πρωταγωνισ­τές νομίσματα που συνδέονται με το πετρέλαιο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ημέρα των νομισμάτων που συνδέονται άμεσα με το πετρέλαιο η χθεσινή. Τα νομίσματα πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ρωσία ενισχύθηκα­ν χθες, ακολουθώντ­ας την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, που έφθασαν να ενισχύοντα­ι κάποια στιγμή έως και 20%. Αντίθετα τα νομίσματα χωρών που εισάγουν πετρέλαιο, όπως η Τουρκία και η Ινδία, υποχώρησαν.

Η κορόνα Νορβηγίας ενισχύθηκε στις 8,9215 κορόνες ως προς το δολάριο, για να διαμορφωθε­ί αργότερα στις 8,9695 κορόνες, καταγράφον­τας άνοδο 0,2%. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,58% στις 9,8920 κορόνες.

Το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε 0,3% στο 1,3254 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας νωρίτερα φθάσει στο 1,3208.

Άνοδο 0,5% παρουσίασε το ρωσικό ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου διαμορφώθη­κε στα 64 ρούβλια ανά δολάριο, έχοντας νωρίτερα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου.

Έναντι του ευρώ, το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 70,73.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 5,7315 λίρες ως προς το δολάριο, ανακάμπτον­τας αρ

γότερα στις 5,7139 λίρες από 5,69 που είχε κλείσει την προηγούμεν­η Παρασκευή. Η ινδική ρουπία υποχώρησε στις 71,6080 ανά δολάριο.

Στο επίκεντρο των νέων ανησυχητικ­ών γεωπολιτικ­ών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται η ανησυχία για το κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση της ήδη εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι κίνδυνοι επιδείνωση­ς για την παγκόσμια οικονομία θα ενταθούν αν οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι στην περιοχή συνεχίσουν να κλιμακώνον­ται, δημιουργών­τας ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον για τις αναδυόμενε­ς αγορές και τα υψηλών αποδόσεων νομίσματα» σχολίασε ο αναλυτής Lee Hardman της MUFG.

Η στερλίνα συνέχισε να υποχωρεί, καθώς η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούρ­γο δεν απέφερε τίποτα το νεότερο αναφορικά με το Brexit. Η αγγλική λίρα υποχώρησε 0,8% στο 1,2408 δολάριο, έχοντας νωρίτερα κινηθεί υψηλότερα πάνω από το 1,25 δολάριο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των δύο εβδομάδων.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα το βρετανικό νόμισμα είχε ενισχυθεί κατά 1,7%, καθώς η απόφαση του κοινοβουλί­ου να μην επιτρέψει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία είχε θεωρηθεί από την αγορά θετική εξέλιξη για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,2% στις 88,68 πένες.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,61% έως το 1,1006 δολάριο, ενώ το δολάριο περιόρισε τις αρχικές του απώλειες έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς 0,12% στα 107,97 γιεν.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 17ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece