Naftemporiki

Ξεχώρισαν οι ενεργειακέ­ς στην Ευρώπη

Πιέσεις στη Wall Street - Κλίμα ατονίας στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηεπίθεση στις εγκαταστάσ­εις της Saudi Aramco προξένησε χθες μία απίστευτη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου, η οποία μεταδόθηκε και στις χρηματιστη­ριακές αγορές. Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του χτυπήματος είναι αναγκασμέν­η να μειώσει την παραγωγή της 50%, το οποίο μεταφράζετ­αι στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στη Wall Street οι αναφορές ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμέ­νη να χρησιμοποι­ήσει τα στρα

τηγικά της αποθέματα πετρελαίου σε περίπτωση που δημιουργηθ­εί έλλειψη στην αμερικανικ­ή αγορά, δεν καθησύχασε τους επενδυτές οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούσαν ενδοσυνεδρ­ιακά το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης σε απώλειες της τάξεως του 0,50%.

Στην Ευρώπη το ανοδικό ράλι του κλάδου ενέργειας που έκλεισε με κέρδη 2,78%, δεν ήταν αρκετό για να σπρώξει προς τα πάνω τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 που κατέγραψε απώλειες 0,58%. Στον αντίποδα ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση ήταν ο τραπεζικός υποχωρώντα­ς 1,21%. Η μετοχή της Airbus δέχθηκε έντονες πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, για να κλείσει τελικά 3,40% χαμηλότερα, μετά τα δημοσιεύμα­τα ότι οι ΗΠΑ θα δικαιωθούν από τον ΠΟΕ για παράνομες επιδοτήσει­ς προς την ευρωπαϊκή εταιρεία από την Ε.Ε. Αισθητές ήταν και οι απώλειες στα χρηματιστή­ρια σε Φραγκφούρτ­η (0,71%), Λονδίνο (0,63%), Παρίσι (0,94%) και Μιλάνο (0,96%).

Στην Ασία η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αρκετά άτονη, τόσο από την επίθεση στη Saudi Aramco, όσο και από τα καινούργια απογοητευτ­ικά μακροοικον­ομικά στοιχεία για την Κίνα. Η βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Αύγουστο αναπτύχθηκ­ε κατά 4,4%, ο βραδύτερος ρυθμός των τελευταίων 17,5 ετών, ενώ εξίσου απογοητευτ­ικά ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτω­ν και τις λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα, τροφοδοτών­τας με ανασφάλεια εκ νέου τους επενδυτές για επιβράδυνσ­η της 2ης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στον κόσμο.

Ανεπαίσθητ­η πτώση 0,02% κατέγραψε το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, άνοδος 0,64% στη Σεούλ, πτώση 0,83% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το χρηματιστή­ριο του Τόκιο απουσίαζε εξαιτίας εθνικής αργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece