Naftemporiki

Σοκ στις αγορές η πρόκριση Φερνάντες στην Αργεντινή

Βούλιαξε το πέσο - Πιέσεις στα ομόλογα - Συνεχίζετα­ι η κρίση

-

Ηκρίση στην Αργεντινή συνεχίζετα­ι μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη χώρα της Νότιας Αμερικής την Κυριακή, το αποτέλεσμα των οποίων ανέδειξε πρώτο το κεντροαρισ­τερό κόμμα της αντιπολίτε­υσης του οποίου ηγείται ο Αλμπέρτο Φερνάντες με μεγάλη διαφορά από αυτό του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι. Η κυβέρνηση Μάκρι θεωρείται πιο φιλική προς τις επενδύσεις, με τον πολιτικό της προσανατολ­ισμό στραμμένο στις επενδύσεις. Το πέσο δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα και χθες, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με αυτή του 3τούς να εκτοξεύετα­ι στο 43% και του 9ετούς στο 24,8%.

Το πέσο τη Δευτέρα μετά την οριστικοπο­ίηση των αποτελεσμά­των βούλιαξε σε χαμηλό όλων των εποχών, υποχωρώντα­ς έναντι του δολαρίου ενδοσυνεδρ­ιακά έως 35%, για να μαζέψει αργότερα μέρος των απωλειών και να κλείσει χαμηλότε

ρα 15%. Χθες όμως συνεχίστηκ­ε η κατηφόρα του, καταγράφον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες 9,32%, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος να διαμορφώνε­ται στο 59 προς 1 (τη Δευτέρα έφθασε και στο 65 προς 1).

Στο μεταξύ ο Αργεντινός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεσμεύθηκε ότι η συμμαχία του θα αναστρέψει το κακό αποτέλεσμα των χθεσινών προκριματι­κών εκλογών και δεσμεύτηκε να κερδίσει τις επαναληπτι­κές εκλογές, στον απόηχο της ήττας του, που χαρακτηρίζ­εται πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η συμμαχία του υποψήφιου της αντιπολίτε­υσης για την προεδρία της Αργεντινής, του Αλμπέρτο Φερνάντες, κατήγαγε ευρεία νίκη, συγκεντρών­οντας το 47% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιορίστη­κε στο 32%.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάκρι τόνισε ότι ανέθεσε στους υπουργούς της κυβέρνησής του να προετοιμάσ­ουν τις αναγκαίες πολιτικές για «τη φροντίδα των Αργεντινών».

Ο κόσμος δείχνει να μην επιδοκιμάζ­ει τη συγκρατημέ­νη δημοσιονομ­ική του πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα λιτότητας επιτασσόμε­να από το ΔΝΤ, επιβάρυναν τη μεσαία τάξη. Οι προεδρικές εκλογές θεωρήθηκαν από πολλούς ως δημοψήφισμ­α για τις οδυνηρές οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις του Μάκρι. Ο φιλικός προς τις επιχειρήσε­ις πρόεδρος είχε υποσχεθεί να συνεχίσει με την ίδια προσέγγιση με βάση την λιτότητα, εάν επανεκλεγε­ί αργότερα φέτος.

Ήλπιζε ότι οι πρόσφατες αναλαμπές της οικονομίας θα ήταν αρκετές για να ενθαρρύνου­ν τους ψηφοφόρους να ακολουθήσο­υν το πρόγραμμα μεταρρύθμι­σης παρά την ύφεση και τον πληθωρισμό 55%. Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς του τώρα φαίνονται «όλο και πιο ζοφερές».

Η ισχυρή νίκη του Φερνάντες, ο οποίος κατεβαίνει στον συνδυασμό μαζί με την πρώην πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρνερ, τον καθιστά φαβορί για νίκη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου. Νικητής αναδεικνύε­ται αυτός που θα εξασφαλίσε­ι ποσοστό άνω του 45%.

 ??  ?? Αλμπέρτο Φερνάντες, νικητής των προκριματι­κών προεδρικών εκλογών της Αργεντινής.
Αλμπέρτο Φερνάντες, νικητής των προκριματι­κών προεδρικών εκλογών της Αργεντινής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece