Naftemporiki

Αναδρομικά η μείωση επιτοκίου για τις οφειλές προς τα ταμεία

Από το 5% στο 3% και για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις

-

Τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% που βαραίνει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ενεργοποιε­ί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, η μείωση του επιτοκίου αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και όσους οφειλέτες έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση.

Μάλιστα, όπως διαβεβαιών­ει το ΚΕΑΟ, οι συγκεκριμέ­νοι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να προβούν σε καμία ενέργεια.

Με τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο πλέον διαμορφώνε­ται στο 3% από 5% που ήταν, μειώνεται το ύψος των οφειλών, όπως και τα μηνιαία ποσά καταβολής.

Το μειωμένο επιτόκιο αφορά

το σύνολο των οφειλετών, περίπου 1,4 εκατ., με χρέη που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, είτε έχουν ήδη ενταχθεί είτε ενταχθούν σε αυτήν έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2019, που είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δηλώνει ότι δεν θα δοθεί παράταση και συνεπώς οι οφειλέτες καλούνται να σπεύσουν στις 45 μέρες που απομένουν.

Η εγκύκλιος του ΚΕΑΟ είναι η ακόλουθη:

«Με την αντικατάστ­αση της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν.4611/2019, η βασική οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση του ν.4611/2019, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 έως 6 αυτού, κεφαλαιοπο­ιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσε­ων λόγω μη εμπρόθεσμη­ς καταβολής, επιβαρύνετ­αι από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής στη ρύθμιση, με τόκο που υπολογίζετ­αι με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματο­δότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον τριών (3) εκατοστιαί­ων μονάδων, ετησίως υπολογιζόμ­ενο.

Με την ως άνω αναφερόμεν­η διάταξη εισάγεται μείωση του προβλεπομέ­νου στο ν.4611/2019 τόκου κατά δύο (2) εκατοστιαί­ες μονάδες, ώστε να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν, καθώς και η συνεπής παρακολούθ­ηση και καταβολή των δόσεων της ρύθμισης, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Η παρούσα διάταξη έχει άμεση εφαρμογή στις νέες αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση του ν.4611/2019 και στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις για τις οποίες οι οφειλέτες επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των δόσεών τους. Για όλες τις ενεργές ρυθμίσεις οι ανεξόφλητε­ς δόσεις αναπροσαρμ­όζονται αυτόματα και σταδιακά, χωρίς να απαιτούντα­ι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece