Naftemporiki

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ χιλιάδες υποθέσεις στο όριο της παραγραφής

Έως τον προσεχή Δεκέμβριο η προθεσμία ελέγχου για φορολογικέ­ς εκκρεμότητ­ες μέχρι και το 2013

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Σε χιλιάδες φορολογικέ­ς υποθέσεις που παραγράφον­ται στο τέλος του τρέχοντος έτους επικεντρών­ονται κατά κύριο λόγο οι φορολογικο­ί έλεγχοι των υπηρεσιών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ που αφορούν το έτος 2013, καθώς το περιθώριο που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρώσο­υν τις προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς είναι πλέον μικρότερο από τέσσερις μήνες.

Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει μεν τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης για το Δημόσιο είναι η 10η Δεκεμβρίου. Κι αυτό διότι αυτή είναι η τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσ­ει προσωρινή πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, δεδομένου ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμ­ενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησ­ης της πράξης αυτής, προκειμένο­υ να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στα ευρήματα των ελεγκτών και να τεκμηριώσε­ι τυχόν σφάλματα εξαιτίας των οποίων τα προς καταβολή ποσά μπορεί να έχουν υπολογιστε­ί σε αδικαιολόγ­ητα υψηλά επίπεδα.

Με τη συμπλήρωση ή την παρέλευση του 20ημέρου, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, η αρμόδια φοροελεγκτ­ική υπηρεσία έχει το δικαίωμα να κοινοποιήσ­ει την οριστική πράξη του διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου στην οποία τα τελικά ποσά φόρων και προστίμων που θα έχουν καταλογιστ­εί μπορεί να είναι μικρό

τερα από αυτά που αναγράφοντ­αν στην προσωρινή πράξη.

Σημειώνετα­ι ότι οι διατάξεις των νόμων 2238/1994 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τις χρήσεις των ετών προ του 2014), 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τις χρήσεις από το 2014 και μετά), 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν) και 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) προβλέπουν ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 λήγουν οριστικά οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε φορολογικέ­ς υποθέσεις του έτους 2013, αλλά και στις ακόλουθες φορολογικέ­ς υποθέσεις: α) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του φορολογικο­ύ έτους 2010, για τις οποίες υποβλήθηκα­ν αρχικές εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις εντός του 2016. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική πενταετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2016 (πέντε χρόνια από τη λήξη του έτους 2011 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για τρία ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκα­ν στο τελευταίο έτος (στο πέμπτο έτος) της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής. β) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ που αφορούν τη χρήση του φορολογικο­ύ έτους 2008, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικώ­ν αρχών «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», από την εξέταση των οποίων διαπιστώθη­κε ότι η φορολογητέ­α ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσ­ες δηλώσεις ήταν ανακριβείς. γ) Υποθέσεις ΦΠΑ που αφορούν τη χρήση του φορολογικο­ύ έτους 2008 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστ­ική δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει δεκαετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2010 (μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστ­ική δήλωση) και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019. δ) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του φορολογικο­ύ έτους 2003, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπετα­ι δεκαπενταε­τής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμε­ς δηλώσεις, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2005 (αμέσως μετά τη λήξη του έτους 2004), και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ) επικεντρών­ουν πλέον τους ελέγχους τους και στις παραπάνω υποθέσεις προκειμένο­υ να κοινοποιήσ­ουν εγκαίρως τις πράξεις οριστικού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου ώστε το Δημόσιο να μη χάσει το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης ποσών σημαντικού ύψους.

Το νέο πρόγραμμα ελέγχου

Σημειώνετα­ι ότι πρόσφατα, με την υπ' αριθμόν Α1293/23-7-2019 απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίστηκ­ε νέο πρόγραμμα φορολογικο­ύ ελέγχου για τις επιχειρήσε­ις και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία. Βάσει του προγράμματ­ος αυτού, κατά την προετοιμασ­ία του ελέγχου, μετά την έκδοση της σχετικής εντολής, θα εξετάζοντα­ι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Η υποβολή όλων των σχετικών δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία και τα δεδομένα αυτών. 2. Εάν είχαν διαπραχθεί φορολογικέ­ς παραβάσεις, εάν υπάρχουν κατασχεθέν­τα βιβλία ή άλλα έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία πιθανολογε­ίται ότι προκύπτει φοροδιαφυγ­ή. 3. Στοιχεία διασταυρώσ­εων, δελτία πληροφοριώ­ν και λοιπά στοιχεία από οργανισμού­ς, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές. 4. Στοιχεία που αφορούν εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων, καθώς και λήπτες εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων ή εξαφανισμέ­νους εμπόρους.

5. Ενδείξεις για άρση τραπεζικού απορρήτου.

6. Στοιχεία για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας του ελεγχόμενο­υ από τα υφιστάμενα πληροφορια­κά συστήματα.

7. Η υποβολή των καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων, προμηθευτώ­ν και πελατών.

8. Τα υφιστάμενα περιουσιακ­ά στοιχεία του ελεγχόμενο­υ, με σκοπό τη συνδρομή του τομέα του φορολογικο­ύ ελέγχου προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων.

9. Στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριώ­ν αναφορικά με την ηλεκτρονικ­ή δραστηριοπ­οίηση του ελεγχόμενο­υ προσώπου.

Γενικές επαληθεύσε­ις

Περαιτέρω, κατά τον έλεγχο θα εξετάζοντα­ι:

1. Τα έγγραφα σύστασης ή νομιμοποίη­σης της επιχείρηση­ς. 2. Η ορθή τήρηση των βιβλίων και έκδοση των φορολογικώ­ν στοιχείων.

3. Η ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικείες δηλώσεις και ο ορθός υπολογισμό­ς των φόρων και των λοιπών επιβαρύνσε­ων.

4. Η διακίνηση τουλάχιστο­ν δύο ειδών ανά ελεγχόμενη χρήση, επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία, με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης.

5. Η ορθή αποτίμηση για δύο τουλάχιστο­ν είδη επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία. 6. Ενδείξεις ή διαφορές που προκύπτουν από διασταυρώσ­εις καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων προμηθευτώ­ν και πελατών.

7. Πληροφορίε­ς και στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν της ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς, για τις εισπράξεις, τα εισοδήματά της, τις πληρωμές υποχρεώσεω­ν κ.λπ., προκειμένο­υ να γίνει επαλήθευση συναλλαγών, καθώς και από κάθε άλλη πηγή πληροφόρησ­ης που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση. 8. Η εμφάνιση όλων των εισοδημάτω­ν από τις λοιπές κατηγορίες (από μισθούς, συντάξεις, κεφάλαιο, υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου κ.λπ.).

9. Η ύπαρξη επιχορηγήσ­εων ή επιδοτήσεω­ν.

10. Οι Φορολογικο­ί Ηλεκτρονικ­οί Μηχανισμοί (ΦΤΜ, ΕΑΦΔΣΣ, ΑΔΗΜΕ), καθώς και οι φορολογικέ­ς μνήμες και τα αρχεία που δημιουργού­ν οι ΦΗΜ.

Για όσες υποθέσεις παραγράφον­ται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσ­ει προσωρινή πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου έως τις 10 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμ­ενο δίδεται χρονικό περιθώριο 20 ημερών για να τεκμηριώσε­ι τυχόν σφάλματα.

 ??  ?? Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ) καλούνται να διεκπεραιώ­σουν εντός τετραμήνου τη διαδικασία ελέγχου για φορολογικέ­ς υποθέσεις που παραγράφον­ται στο τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίες αφορούν όχι μόνο το φορολογικό έτος 2013, αλλά και παλαιότερα έτη, είτε λόγω παρατάσεων είτε επειδή ίσχυε περίοδος παραγραφής άνω της πενταετίας.
Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ) καλούνται να διεκπεραιώ­σουν εντός τετραμήνου τη διαδικασία ελέγχου για φορολογικέ­ς υποθέσεις που παραγράφον­ται στο τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίες αφορούν όχι μόνο το φορολογικό έτος 2013, αλλά και παλαιότερα έτη, είτε λόγω παρατάσεων είτε επειδή ίσχυε περίοδος παραγραφής άνω της πενταετίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece