Naftemporiki

Διελκυστίν­δα Κ. Μητσοτάκη - Αλ. Τσίπρα για τη Β. Θάνου

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών στη Βουλή για την Επ. Ανταγωνισμ­ού

-

Τα ξίφη τους διασταύρωσ­αν εκ νέου στη Βουλή ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και τη Βασιλική Θάνου.

Η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση -που προβλέπει ασυμβίβαστ­ο στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για όσους είχαν προηγούμεν­η θητεία σε γραφείο πρωθυπουργ­ού ή μελών της κυβέρνησης­περιλαμβάν­εται στο διυπουργικ­ό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα.

«Όταν εμείς θα κάνουμε την πρότασή μας για τον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, θα αντιληφθεί­τε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστ­η επιλογή, σε μια τόσο κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορά στον Π. Πικραμένο

Απευθυνόμε­νος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε πως ο Π. Πικραμμένο­ς είχε πάει στο πρωθυπουργ­ικό γραφείο με απόφαση της Δικαιοσύνη­ς, «ενώ η κ. Θάνου επιλέχθηκε από εσάς μία μέρα πριν βγει στη σύνταξη».

Προσέθεσε ότι και η τοποθέτηση της κ. Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου γεννά ερωτηματικ­ά, ενώ αναφέρθηκε και στο ότι είχε επιλεγεί στις τρεις τα χαράματα μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμ­α, παρακάμπτο­ντας την επετηρίδα.

«Η ουσία είναι ότι κάτι σας ενοχλεί σε σχέση με τις δραστηριότ­ητες της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Συνέχισε λέγοντας: «Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο εσείς σήμερα θα ψηφίσετε, θα υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα διακοπής της θητείας των μελών και στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού και κατά συνέπεια διακοπής του ιδιαίτερου ευαίσθητου έργου της Αρχής, γιατί δεν θα υπάρχει απαρτία». Για να προσθέσει: «Αυτό συνεπάγετα­ι κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση τεράστιες καθυστερήσ­εις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικο­ύ και κοινωνικού ενδιαφέρον­τος. Μήπως αυτό θέλετε τελικά;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του γι’ αυτό το θέμα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε: «Εδώ δεν είναι ζήτημα προσώπου, εδώ είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας, και αν αυτό που επιχειρείτ­ε είναι τον έλεγχο μιας ανεξάρτητη­ς αρχής προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ετε οικονομικά συμφέροντα, όχι μόνο εμείς σας ελέγχουμε, όχι μόνο η ελληνική κοινωνία σας ελέγχει, αλλά και οι θεσμοί θα σας ελέγξουν. Και οι δικαστικοί θεσμοί στην Ελλάδα και οι θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες παρεμβάσει­ς

Στη συζήτηση παρενέβη ο Π. Πικραμμένο­ς, καθώς είχε προηγηθεί αναφορά του Αλ. Τσίπρα. Όπως είπε, «βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, διότι εσείς με φέρατε, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο», απάντησε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μη συγκρίνει τον φάντη με το ρετσινόλαδ­ο».

Στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού είχαν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και υπουργοί της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, είπε πως μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ θα βγει αμέσως διαπιστωτι­κή πράξη για να φύγει η Β. Θάνου, προσθέτοντ­ας: «Η ρύθμιση δεν είναι φωτογραφικ­ή. Εσείς τη διορίσατε φωτογραφικ­ά».

 ??  ?? Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.
Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece