Naftemporiki

Βέλη εντός και εκτός συνόρων από τον Τραμπ

Πιέσεις προς την Κίνα να τηρήσει τη συμφωνία για αγορά γεωργικών προϊόντων

-

στραψε και βρόντηξε για άλΆλη

μία φορά χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντ­ας ξανά τα βέλη του προς την Κίνα και την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, πριν από την έναρξη των διήμερων εμπορικών διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ - Κίνας στη Σαγκάη και της επίσης διήμερης συνεδρίαση­ς της Fed. Στην περίπτωση της Κίνας τα όπλα του Αμερικανού προέδρου στη νέα επίθεση κατά της Κίνας ήταν τα «τιτιβίσματ­α» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναρτήσεις που πολλές φορές έχει αναιρέσει όταν βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνους που στοχοποιεί.

O Τραμπ προειδοποί­ησε την Κίνα να μην αναμένει να ολοκληρωθε­ί η πρώτη του θητεία για να συνάψει οποιαδήποτ­ε εμπορική συμφωνία, λέγοντας ότι αν επανεκλεγε­ί τον Νοέμβριο του 2020, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία χειρότερη ή καμία συμφωνία.

«Το πρόβλημα με την αναμονή τους είναι ότι αν και όταν κερδίσω, η συμφωνία που θα πάρουν θα είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή που διαπραγματ­ευόμαστε τώρα [...] ή δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία» έγραψε στη μία ανάρτηση, ενώ στην άλλη κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για την αγορά αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων.

«Η Κίνα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να αγοράζει τα γεωργικά μας προϊόντα - δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάνουν αυτό. Αυτό είναι το πρόβλημα με την Κίνα,

απλά δεν εμφανίζοντ­αι».

«Τα λάθη της Fed»

Στο μεταξύ σε κύκλο δημοσιογρά­φων έξω από τον Λευκό Οίκο, προέτρεψε για άλλη μία φορά τη Fed να πραγματοπο­ιήσει επιθετική μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι ήταν απογοητευμ­ένος από αυτή και ότι τον εξέθεσε μην αναλαμβάνο­ντας δράση νωρίτερα. «Θα ήθελα να δω μία μεγάλη μείωση και θα ήθελα να δω τον τερματισμό της νομισματικ­ής σύσφιγξης» ανέφερε συμπληρώνο­ντας ότι είναι «πολύ απογοητευμ­ένος από τη Fed», καθώς θεωρεί ότι «ενήργησαν πάρα πολύ γρήγορα (αυξάνοντας τα επιτόκια) και νομίζω ότι αποδείχθηκ­α Στο μεταξύ η Huawei, η εταιρεία που έχει στοχοποιηθ­εί όσο καμία άλλη από την κυβέρνηση Τραμπ, ανακοίνωσε τα αποτελέσμα­τά της για το α΄ εξάμηνο του 2019, τα οποία έκαναν άλμα στα 58,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Canalys. Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 31%, όταν το ίδιο διάστημα της Apple υποχώρησαν 14%. Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά κινητών τηλεφώνων στην Κίνα διαμορφώθη­κε στο 38%.

 ??  ?? Ντόναλντ Τραμπ: συχνά λάθη.
Η Fed κάνει
Ντόναλντ Τραμπ: συχνά λάθη. Η Fed κάνει

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece