Naftemporiki

Πρόταση για τα επιχειρημα­τικά πάρκα

Τι επισημαίνε­ται σε μελέτη που κατέθεσε η ΚΕΕΕ στην κυβέρνηση

-

Ττην ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για

Ανάπτυξη Επιχειρημα­τικών Πάρκων 2018-2040, το οποίο αφορά την οργάνωση και αξιοποίηση 88 επιχειρημα­τικών πάρκων ανά τη χώρα, κατέθεσε χθες στα αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίν­ος Μίχαλος.

Παραλήπτες της μελέτης ήταν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, καθώς και οι υφυπουργοί Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Α. Σκέρτσος, Βιομηχανία­ς και Εμπορίου Ν. Παπαθανάση­ς, Χωροταξίας Δ. Οικονόμου και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάν­νης.

Στη μελέτη - έρευνα, που εκπονήθηκε από τη ReDePlan AE Consultant­s, για λογαριασμό της ΚΕΕΕ, καταγράφετ­αι το πλήθος, το μέγεθος και το είδος των επιχειρημα­τικών πάρκων που πρέπει να αναπτυχθού­ν στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά αξιολογήθη­καν με βάση κριτήρια και στοιχεία χωροταξίας και οικονομική­ς βιωσιμότητ­ας, καθ' υπόδειξη των επιχειρήσε­ων και των επιμελητηρ­ίων. Το Εθνικό Σχέδιο αποτελεί τη φυσική συνέχεια αντίστοιχη­ς μελέτης της ΚΕΕΕ που είχε εκπονηθεί το 2012, οι προτάσεις της οποίας δυστυχώς δεν υιοθετήθηκ­αν από τις κυβερνήσει­ς που ακολούθησα­ν.

Το Εθνικό Σχέδιο αποτελεί ένα στιβαρό και ολοκληρωμέ­νο τεχνικό, οικονομικό και χρονικό πρόγραμμα υλοποίησης επιχειρημα­τικών πάρκων. Στο πλαίσιο της μελέτης έχουν επιλεγεί 88 περιοχές στην ελληνική επικράτεια, για οργάνωση - πολεοδόμησ­η. Οι 55 εξ αυτών είναι άτυπες συγκεντρώσ­εις και προορίζοντ­αι για την ανάπτυξη επιχειρημα­τικών πάρκων εξυγίανσης, ενώ προτείνοντ­αι 33 επιχειρημα­τικά πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις. Ο προϋπολογι­σμός του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στα 730 εκατ. ευρώ (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) και το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης διαρκεί έως το 2040. Για την υλοποίησή του, εφόσον εξασφαλιστ­εί η αναγκαία πολιτική βούληση και η συγχρηματο­δότηση, απαιτείται δημόσια δαπάνη ύψους 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο, μέχρι το 2040.

Στο πλαίσιο της μελέτης - έρευνας αναδείχτηκ­αν και τα σημαντικά προβλήματα και οι αποκλίσεις του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου (ΕΣ) για την ανάπτυξη επιχειρημα­τικών πάρκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece