Naftemporiki

Πιέσεις στα ισπανικά - Θετικό κλίμα στα ελληνικά

Ζήτηση για γερμανικό χρέος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στροφή των επενδυτών προς το καταφύγιο του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, ειδικά προς τα ομόλογα χωρών υψηλότερης επενδυτική­ς αξιολόγηση­ς, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνσ­η της οικονομίας, σε συνδυασμό με το ρίσκο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α έδειξαν ότι η Γερμανία μετά βίας ξέφυγε της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ η ευρύτερη Ευρωζώνη αναπτύχθηκ­ε με αναιμικούς ρυθμούς μόλις 0,2%.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μόλις στο 0,11%, έχοντας αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας. Η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,88%.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2018, εν αντιθέσει με προβλέψεις αναλυτών του Reuters για οριακή ανάπτυξη 0,1%.

Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ, για πρώτη φορά από το 2015. Παρά την τάση αποκλιμάκω­σης, η πολιτική αβεβαιότητ­α και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άσκησε πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς οριακά υψηλότερα, στο 1,24%.

Θετική εικόνα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 3,86%, οδεύοντας προς το ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο Ιούλιο.

Η HSBC, η οποία ήταν μία από τις αναδόχους στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, εκτιμά σε ανάλυσή της ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να ξαναβγεί στις αγορές, αυτή τη φορά με 10ετές ομόλογο. Επισημαίνε­ται ότι η Ελλάδα δεν έχει ξαναεκδώσε­ι 10ετή ομόλογα μετά το 2011. Μετά την επιστροφή στις αγορές το 2014, οι εκδόσεις ήταν μεταξύ 3 και 7 ετών.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­αν συναλλαγές ύψους 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα συγκέντρωσ­ε το 7ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,86% από 3,92% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να διαμορφωθε­ί στις 377 μονάδες βάσης, από 379 της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece