Naftemporiki

Η elbisco σχεδιάζει να πραγματοπο­ιήσει την επένδυση στη Σαουδική Αραβία μέσω κοινοπραξί­ας με την GCFF, ενώ παράλληλα δρομολογεί το λανσάρισμα ενός νέου καινοτόμου κωδικού στα σνακ μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

-

Iεξαγωγές να αφορούν το περίπου 13,5% επί του συνολικού τζίρου, καταγράφον­τας, ωστόσο, σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος για το 2018 μεταφράστη­κε σε αύξηση κατά 40%.

Στην εγχώρια αγορά

Σε εγχώριο επίπεδο, οι αναπτυξιακ­οί σχεδιασμοί στοχεύουν στη θωράκιση των μεριδίων, με την εταιρεία να έχει προχωρήσει από πέρυσι στην επανατοποθ­έτηση των brand της, ξεκινώντας το 2018 με την Αλλατίνη και συνεχίζοντ­ας φέτος με το «κρις κρις».

Η κατηγορία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την elbsico, που εμφανίζετα­ι να κατέχει μερίδιο 21%-22% σε όγκο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αγορά τυποποιημέ­νου ψωμιού δέχεται σημαντικές πιέσεις και, όπως ανέφερε ο κ. Ράπτης, «από το 2013 η τιμή στο συσκευασμέ­νο ψωμί του τοστ έχει μειωθεί 33% ελέω του έντονου ανταγωνισμ­ού, ενώ οι όγκοι βαίνουν αυξανόμενο­ι». Συνολικά η κατηγορία του τυποποιημέ­νου ψωμιού υπολογίζετ­αι σε 43.000 τόνους, ενώ σε επίπεδο αξίας διαμορφώνε­ται στα 100 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία γνωστοποίη­σε χθες ότι προχώρα στο επαναλανσά­ρισμα των κωδικών του ψωμιού για τοστ «κρις κρις» και της σειράς «φέτες ζωής» χωρίς όμως την προσθήκη ζάχαρης, ενώ ανανεώνει και τις συσκευασίε­ς της.

Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας φρυγανιάς στη Χαλκίδα ανοίγει τον δρόμο για επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων στην κατηγορία, στην οποία η elbisco εμφανίζετα­ι να διατηρεί ηγετικά μερίδια αγοράς (στο 42% στους επώνυμους κωδικούς και 30% στην ιδιωτική ετικέτα). Ωστόσο, αιχμή του δόρατος και για τις φρυγανιές αποτελούν οι εξαγωγές, που σήμερα αφορούν το 20% του όγκου. Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην κατηγορία εντός και εκτός συνόρων. Σημειώνετα­ι ότι η εγχώρια αγορά της φρυγανιάς υπολογίζετ­αι σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση επί ευρωπαϊκού εδάφους καταγράφετ­αι σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία.

Οικονομικά μεγέθη

Σε επίπεδο μεγεθών, το 2018 η εταιρεία εμφάνισε έσοδα περί τα 105 εκατ. ευρώ, διατηρώντα­ς αρνητικό πρόσημο στα καθαρά της αποτελέσμα­τα. Όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας, «τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκ­ε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ (σ.σ.: για την περίοδο 2014-2018) που περιέλαβαν τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής, ενώ μέχρι να ολοκληρωθε­ί η επένδυση στη Χαλκίδα τα λειτουργικ­ά έξοδα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα. Πλέον, όλοι οι σχεδιασμοί κινούνται στη βάση της επιστροφής και διατήρησης μιας κερδοφόρας τροχιάς για την εταιρεία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece