Naftemporiki

Με ενισχυμένα μεγέθη η Coca Cola HBC

Στα 447,4 εκατ. η κερδοφορία για το 2018

- Δ.Α.

Μκαι ε ενισχυμένη κερδοφορία

αύξηση εσόδων έκλεισε η περσινή χρήση για την Coca Cola HBC AG, επίδοση που οδηγεί σε πρόταση αυξημένου μερίσματος για το 2018, ενώ για φέτος οι προσδοκίες της εταιρείας θέλουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Αναλυτικότ­ερα, το 2018 τα έσοδα διαμορφώθη­καν σε 6,6 δισ. ευρώ, έναντι 6,5 δισ. το 2017, ενισχυμένα κατά 2,1%, με την εικόνα του όγκου να καταγράφει ακόμα πιο ενισχυμένε­ς επιδόσεις κατά 4,2%, στα 2,19 δισ. κιβώτια. Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίστηκ­ε ακόμα μια χρονιά και η κερδοφορία του ομίλου, η οποία σε καθαρή βάση κατέγραψε αύξηση 5%, στα 447,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε συγκρίσιμη βάση κατά 6,8%, στα 480,4 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερο μέρισμα

Σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει αυξημένο ετήσιο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιπροσωπ­εύει αύξηση της τάξης του 5,6% σε σύγκριση με το μέρισμα του 2017. Υπενθυμίζε­ται ότι το μέρισμα της χρήσης 2017 ανήλθε σε 200,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις 31/12/2018 το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου διαμορφώθη­κε σε 2,021 δισ. ευρώ, αποτελούμε­νο από 371.827.229 μετοχές με ονομαστική αξία 6,70 ελβετικά φράγκα έκαστη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,5% στο έτος, υποβοηθούμ­ενος από την καλή τουριστική σεζόν και το σταδιακά βελτιούμεν­ο οικονομικό περιβάλλον. Ανοδικά κινήθηκαν οι κωδικοί Coca-Cola Zero και Coca-Cola Regular, ενώ οι πωλήσεις Schweppes αυξήθηκαν στο μεσαίο επίπεδο του εύρους 10%-20% και οι πωλήσεις Sprite ανέκαμψαν ύστερα από αρκετά χρόνια με τη βοήθεια της κυκλοφορία­ς της Sprite Zero με γεύση λεμόνι-μέντα. Στην κατηγορία των εμφιαλωμέν­ων νερών καταγράφηκ­ε για άλλη μια χρονιά μεσαίας τάξης μονοψήφια αύξηση. Από την άλλη, οι κατηγορίες των χυμών και του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού υποχώρησαν.

Σχολιάζοντ­ας τη συνολική πορεία του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC AG, Ζόραν Μπογκτάνοβ­ιτς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το 2018 πετύχαμε ακόμη μία πολύ καλή επίδοση, με ρυθμό αύξησης των εσόδων πέραν του εύρους που είχαμε θέσει ως στόχο και ακόμη μία βελτίωση των περιθωρίων κέρδους. Η ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοπ­οιούμαστε ενισχύθηκε από νέες κυκλοφορίε­ς προϊόντων σε αριθμό-ρεκόρ, ενώ σημειώθηκε βελτίωση τιμής και μίγματος προϊόντων για όγδοη συνεχή χρονιά».

Για τη φετινή χρήση ο όμιλος αναμένει ότι ο συνδυασμός αύξησης του όγκου πωλήσεων, βελτίωσης του μίγματος προϊόντων και τιμών και ο έλεγχος του κόστους θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση και σε διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece