Naftemporiki

Αναδρομικά οι μειωμένες εισφορές για 153.000 νέους εργαζόμενο­υς

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 η επιδότηση του εργοδοτικο­ύ κόστους για τους κάτω των 25 ετών

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Μειώνονται αναδρομικά κατά 50% από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι εργοδοτικέ­ς εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης που καταβάλλον­ται από τις επιχειρήσε­ις για τους απασχολούμ­ενους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών που ήδη εργάζονται ή θα προσληφθού­ν. Επισημαίνε­ται ότι αυτή η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών ισχύει ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών με τις οποίες αμείβονται οι νέοι που είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Συνεπώς η επιδότηση που αφορά το 50% του συνολικού εργοδοτικο­ύ κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εργοδοτικώ­ν εισφορών να μειωθεί για τους νέους κάτω των 25 ετών στο 6,66% από το 13,33% που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.

Η νέα ρύθμιση επιδότησης των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 6,66% αναδρομικά από την 1η/1/2019 για όλους τους εργαζόμενο­υς έως 25 ετών ουσιαστικά συμπίπτει χρονικά και με την κατάργηση του υποκατώτατ­ου μισθού των 510 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίο­υ του 2019 και με την αύξηση του μισθού τους στα 650 ευρώ μικτά τον μήνα. Η συγκεκριμέ­νη αύξηση είχε ως αποτέλεσμα και την αντίστοιχη αύξηση του μη μισθολογικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων, μέσω της ανάλογης αύξησης των εργοδοτικώ­ν εισφορών. Έτσι, θα έχει ως αντικειμεν­ικό αποτέλεσμα τη μείωση του εργοδοτικο­ύ, μη μισθολογικ­ού κόστους, μέσω της μείωσης/επιδότησης των εισφορών για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Συγκεκριμέ­να, η νέα ρύθμιση ορίζει ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικέ­ς εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μικτών αποδοχών των εργαζομένω­ν αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 152.800 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2018 της ΕΛΣΤΑΤ. Υπενθυμίζε­ται ότι το σύνολο των εργοδοτικώ­ν εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών ανέρχεται σε 13,33%.

Η απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλο­ς αποτελεί υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργ­ού τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης και έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόληση­ς των νέων. Η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Εργασίας από την καταβολή των μειωμένων εργοδοτικώ­ν εισφορών για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ και το ποσό που προκύπτει θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογι­σμό του υπουργείου Εργασίας.

Βασική επιδίωξη, η ανάσχεση της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το συγκεκριμέ­νο μέτρο της επιδότησης των εισφορών, πέρα από την ενίσχυση της θέσης των νέων εργαζομένω­ν σε μια εξαιρετικά ρευστή αγορά εργασίας, θα λειτουργήσ­ει και ως κίνητρο για νέες προσλήψεις ανθρώπων έως 25 ετών οι οποίοι σήμερα εξακολουθο­ύν να αναζητούν καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδότηση των εισφορών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι ένα ακόμη μέτρο, εκτός από τα αντίστοιχα προγράμματ­α του ΟΑΕΔ, το οποίο, όπως εκτιμούν, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain.

Με την προτεινόμε­νη ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις σε διαφορετικ­ά επίπεδα. Δηλαδή, εκτιμά πως θα επιδράσει θετικά ως μέτρο όχι μόνο για τους ήδη απασχολούμ­ενους νέους, αλλά και για όσους αναζητούν εργασία, καθώς μειώνεται κατά 6,66 ποσοστιαίε­ς μονάδες ή κατά 50% το μη μισθολογικ­ό κόστος των εργοδοτών στις προσλήψεις νέων ανέργων. Παράλληλα, θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε όσες επιχειρήσε­ις πιέζονται από το δυσβάστακτ­ο κόστος πληρωμής των ασφαλιστικ­ών εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Μία πρόσθετη και ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι με αυτή τη νέα επιδότηση των εισφορών η κυβέρνηση απαντά σε ένα πάγιο αίτημα όλων ανεξαιρέτω­ς των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, οι οποίες ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Επισημαίνε­ται ότι το θέμα της μείωσης των εισφορών ετέθη -για πολλοστή φορά- από όλες τις εργοδοτικέ­ς οργανώσεις και στο πλαίσιο της πρόσφατης διαβούλευσ­ης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίο­υ του 2019.

Υπενθυμίζε­ται ότι, όπως αναφέρει και η έκθεση αξιολόγηση­ς των συνεπειών που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή το περασμένο Φθινόπωρο, «η προτεινόμε­νη διάταξη αποτελεί ένα μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας, το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που είναι έως και 25 ετών, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει του βιοτικού τους επιπέδου».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece