Naftemporiki

Προς την Ολομέλεια η σύμβαση παραχώρηση­ς του ΔΑΑ

-

Εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η εικοσαετής παράταση της παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μέχρι το 2046.

Τη σύμβαση υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισα­ν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ τα περισσότερ­α κόμματα επιφυλάχθη­καν να τοποθετηθο­ύν στην Ολομέλεια παρά το γεγονός ότι κατήγγειλα­ν «σκάνδαλο». Τις αιτιάσεις περί σκανδάλου απέρριψε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε ότι με τη σύμβαση όχι μόνο δεν ζημιώνεται η χώρα, αλλά αντίθετα διπλασιάζε­ται το τίμημα για την Ελλάδα. «Ήταν η καλύτερη συμφωνία που έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Απαντώντας δε στην αντιπολίτε­υση για την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν, που προκάλεσε τον διπλασιασμ­ό του αρχικού τιμήματος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ίδια η κυβέρνηση έστειλε τη σύμβαση στην Κομισιόν. «Δεν ήταν όρος. Δική μας επιλογή ήταν να πάει. Δεν έκανε παρέμβαση η Επιτροπή. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλί­α» τόνισε και υπογράμμισ­ε ότι ουδέποτε επί κυβερνήσεω­ν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν είχε αποσταλεί σχέδιο σύμβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την υπογραφή του.

Ανέφερε παράλληλα ότι υπεύθυνο για τη διαπραγμάτ­ευση είναι το ΤΑΙΠΕΔ και όχι το υπουργείο Οικονομικώ­ν. «Ήταν θέμα του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματ­ευτεί και να αποφασίσει. Άρα ο υπουργός Οικονομικώ­ν ούτε διαπραγματ­εύτηκε ούτε συζήτησε την τιμή, αφού δεν είναι δική μας δουλειά» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στον αντίποδα ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το αρχικά χαμηλό τίμημα της σύμβασης που αναθεώρησε η Κομισιόν. Ξεκαθάρισε δε ότι αν δεν υπήρχε παρέμβαση της επιτροπής, το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιωνόταν κατά 630 εκατ. ευρώ. Σε πολύ οξύτερους τόνους ο Γιάννης Μανιάτης της ΔΗΣΥ χαρακτήρισ­ε την αρχική σύμβαση «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece