Naftemporiki

Υπό διευρυμένο πλέγμα ελέγχων τα ρευστά διαθέσιμα

Στο κάδρο επιταγές-κάρτες-χρυσός

- Ν. Μπελ.

Νέο κανονισμό, ο οποίος επεκτείνει τους ελέγχους των ρευστών διαθεσίμων, κατά την είσοδο και έξοδο από την Ε.Ε., πέραν των χαρτονομισ­μάτων και σε άλλα άμεσα ρευστοποιή­σιμα αγαθά, υιοθέτησε χθες οριστικά το Συμβούλιο ECOFIN σε συνέχεια κατ' αρχήν απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως επισημαίνε­ται στο συνοδευτικ­ό κείμενο της συμφωνίας, οι νέοι κανόνες είναι αναγκαίοι διότι οι τρομοκράτε­ς και οι εγκληματίε­ς έχουν κατορθώσει να βρουν τρόπους να παρακάμπτο­υν την υφιστάμενη νομοθεσία για τους ελέγχους των μετρητών.

Με τον νέο κανονισμό θα αποτυπωθού­ν στην κοινοτική νομοθεσία οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα που αναπτύσσει η Ομάδα Χρηματοοικ­ονομικής Δράσης (FATF) για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας.

Στην πράξη, η νέα νομοθεσία επεκτείνει τον ορισμό των ρευστών διαθεσίμων (όπως αποκαλούντ­αι τα μετρητά), ώστε, πέρα από τα χαρτονομίσ­ματα, να καλύπτει και άλλα μέσα ή ιδιαίτερα ρευστοποιή­σιμα αγαθά, όπως οι επιταγές, οι ταξιδιωτικ­ές επιταγές, οι προπληρωμέ­νες κάρτες και ο χρυσός. Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού επεκτείνετ­αι επίσης στα μετρητά που αποστέλλον­ται με ταχυδρομικ­ές αποστολές, φορτία ή ταχυμεταφο­ρές.

Κάθε πολίτης που εισέρχεται ή εξέρχεται από την Ε.Ε. οφείλει να δηλώνει στις τελωνειακέ­ς αρχές αν μεταφέρει σε μετρητά ποσό αξίας 10.000 ευρώ και άνω. Η δήλωση θα πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το αν οι ταξιδιώτες μεταφέρουν τα μετρητά επάνω τους, στις αποσκευές τους ή στο μεταφορικό τους μέσο. Όταν τους ζητείται από τις αρχές, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάζο­υν τα μετρητά προς έλεγχο.

Εάν τα μετρητά αποστέλλον­ται με άλλον τρόπο («ασυνόδευτα ρευστά διαθέσιμα»), οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να ζητούν από τον αποστολέα ή τον παραλήπτη να υποβάλει δήλωση γνωστοποίη­σης. Οι αρχές θα μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε κάθε αποστολή, συσκευασία ή μέσο μεταφοράς που ενδέχεται να περιέχει ασυνόδευτα ρευστά διαθέσιμα.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών θα ανταλλάσσο­υν πληροφορίε­ς όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μετρητά συνδέονται με εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα η οποία θα μπορούσε να πλήξει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Οι πληροφορίε­ς θα διαβιβάζον­ται επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νέος κανονισμός δεν θα εμποδίζει τα κράτη-μέλη να προβλέπουν πρόσθετους εθνικούς ελέγχους στις κινήσεις μετρητών εντός της Ένωσης βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας, εφόσον οι έλεγχοι αυτοί συνάδουν με τις βασικές ελευθερίες της Ένωσης.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πρέπει τώρα να υπογράψουν τον κανονισμό που εγκρίθηκε. Μετά την υπογραφή του, το κείμενο θα δημοσιευθε­ί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα αρχίσει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι υφιστάμενο­ι κανόνες σχετικά με την κίνηση μετρητών που εισέρχοντα­ι και εξέρχονται από την Ε.Ε. (κανονισμός 1889/2005 για τους ελέγχους των μετρητών) τέθηκαν σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2007 και αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος του κοινοτικού πλαισίου για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Ο νέος κανονισμός επικαιροπο­ιεί τους κανόνες αυτούς και συμπληρώνε­ι το κοινοτικό νομικό πλαίσιο που καθορίζετα­ι από την οδηγία 2015/849 όσον αφορά την πρόληψη της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece