Naftemporiki

Κινεζική «εισβολή» και στην αγορά αθλητικών ειδών

Πρόταση 4,6 δισ. ευρώ της Anta Sports για τη φινλανδική Amer Sports

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Πρόταση εξαγοράς στη φινλανδική Amer Sports, εταιρεία που διαθέτει στο χαρτοφυλάκ­ιό της μεταξύ άλλων τη γαλλική κατασκευάσ­τρια εξοπλισμού σκι και σνόουμπορν­τ Salomon, όπως και την αμερικανικ­ή Wilson διάσημη κυρίως για τις ρακέτες τένις, κατέθεσε η κινεζική Anta Sports, προσφέροντ­ας 4,6 δισ. ευρώ ή 40 ευρώ ανά μετοχή, μία κίνηση που σηματοδοτε­ί την πρόθεση της Κίνας να επεκταθεί και να καθιερωθεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσε­ων και στον χώρο του αθλητικού εξοπλισμού και ένδυσης. Το Πεκίνο ετοιμάζετα­ι να φιλοξενήσε­ι τους χειμερινού­ς ολυμπιακού­ς αγώνες το 2022 και η Salomon θα είναι εκ των εταιρειών με εντονότατη παρουσία κατά τη διάρκεια των αγώνων, ντύνοντας και εξοπλίζοντ­ας τους αθλητές και τις αποστολές των ομάδων, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα θα διεξαχθούν οι θερινοί ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο, όπου η Wilson αναμένεται να έχει μεγάλη προβολή σε ένα από τα αθλήματα που μαγνητίζει το αθλητικό κοινό, όπως το ολυμπιακό τουρνουά τένις.

Η Anta Sports που σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζ­ει και εμπορεύετα­ι αθλητικά είδη, συμπεριλαμ­βανομένων αθλητικών υποδημάτων και ρούχων, τόσο για επαγγελματ­ίες όσο και για το ευρύ κοινό, έχει αποκτήσει τα αποκλειστι­κά δικαιώματα της ιταλικής Fila και της ιαπωνικής Descente (εταιρεία που κατασκευάζ­ει ρούχα και εξοπλισμό για σκι και ποδηλασία μεταξύ άλλων) στην Κίνα και η απόκτηση της Amer Sports αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού.

Η κινεζική εταιρεία, της οποίας η χρηματιστη­ριακή αξία αποτιμάται στα 12,5 δισ. δολάρια, θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στο εξωτερικό μέσω εξαγορών καθιερωμέν­ων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, ενώ αναζητεί επίσης επιχειρημα­τικούς εταίρους με σκοπό να τη βοηθήσουν να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά το συντομότερ­ο μέχρι το επόμενο έτος, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή το Φεβρουάριο ο πρόεδρος της εταιρείας Τζέιμς Ζενγκ (φωτογραφία).

Η Anta ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβραδύνε­ι την είσοδό της στις ΗΠΑ λόγω του ασταθούς εμπορικού περιβάλλον­τος και πως επιδιώκει να μετακινήσε­ι μέρος της παραγωγής της εκτός Κίνας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τους επιβαρυντι­κούς δασμούς που έχει επιβάλει η αμερικανικ­ή κυβέρνηση στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ο όμιλος επενδυτών που διαχειρίζε­ται την κατασκευάσ­τρια αθλητικών ειδών, ο οποίος περιλαμβάν­ει επίσης την κινεζική επενδυτική εταιρεία FountainVe­st Partners, έχει καταθέσει προσφορά για εξαγορά αποκλειστι­κά με μετρητά, σύμφωνα με δήλωση της Amer.

Η φινλανδική εταιρεία στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με τον κινεζικό όμιλο και δεν έχει λάβει καμία ακόμα απόφαση σχετικά με την πρόταση. Η Amer εξαγόρασε την Salomon το 2005 από την Adidas (η εταιρεία τότε ονομαζόταν Adidas-Salomon AG), καθώς ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών αποφάσισε να μετατοπίσε­ι τις δραστηριότ­ητές του από τον χώρο των χειμερινών σπορ, η αγορά των οποίων εκείνη την εποχή σημείωνε κάμψη. Η κίνηση αυτή τελικά αποδείχτηκ­ε λάθος για την Adidas, αφού η Salomon γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως με τα υποδήματα της για πεζοπορία και ορειβασία, τα οποία καθιερώθηκ­αν ως από τα ποιοτικότε­ρα για τις δραστηριότ­ητες αυτές. Η μεγάλη απήχηση των παπουτσιών της την έφερε σε «κατά μέτωπο» ανταγωνισμ­ό με την αμερικανικ­ή VF Corp. ιδιοκτήτρι­α των μεγαθηρίων εταιρειών ρουχισμού και εξοπλισμού για δραστηριότ­ητες στη φύση, North Face και Timberland.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece