Naftemporiki

Τρία εμπορικά υψώνουν ελληνική σημαία

Το νηολόγιό μας ενισχύεται με δύο ακόμη δεξαμενόπλ­οια κι ένα φορτηγό

-

Σφορτηγό ε δύο δεξαμενόπλ­οια κι ένα

πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού θα υψωθεί η ελληνική σημαία. Όπως ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Ναυτιλίας πρόκειται για:

Το δεξαμενόπλ­οιο «Arcturus Voyager», που θα νηολογηθεί με το όνομα «Maran Arcturus». Ανήκει στην εταιρεία «Aquarium Shipholdin­g Inc» κι εκπροσωπεί­ται στην Ελλάδα από τη «Maran Tankers Management Inc», η οποία καλύπτει ελληνικά συμφέροντα σε ποσοστό περισσότερ­ο από το μισό του κεφαλαίου της.

Δεξαμενόπλ­οιο που ναυπηγείτα­ι στην Ιαπωνία και πρόκειται να νηολογηθεί με το όνομα «Patriotic». Τo πλοίο θα ανήκει στην εταιρεία «Admiral Marine Co.S.A», που εδρεύει στον Παναμά. Στην Ελλάδα εκπροσωπεί­ται από τη «Nereus Shipping S.A.», η οποία εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό του κεφαλαίου της.

Το υπό σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο «Eviacement», που ανήκει στην εταιρεία «ΝΤΟΜΕΛΑΝΤ Ναυτική Εταιρεία». Εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό του κεφαλαίου της.

Τη σχετική απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), στρατηγική προτεραιότ­ητά του αποτελεί η ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας, η προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο, καθώς επίσης και ναυτιλιακώ­ν επιχειρήσε­ων στη χώρα.

«Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζο­ντας τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, υποστηρίζε­ι σε σταθερή βάση τις ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες μέσα από ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο θετικών μέτρων, που στοχεύει στη διασφάλιση της ανταγωνιστ­ικής θέσης του ναυτιλιακο­ύ τομέα διεθνώς» αναφέρει το ΥΝΑΝΠ.

Όπως σημειώνει, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εγγραφή ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, λόγω της αυξημένης τυπικής ισχύος που απολαμβάνε­ι από το Σύνταγμα, «εμπεδώνει το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύν­ης και αποτελεί τη βάση για την προσέλκυση και την εγγραφή πλοίων στο εθνικό νηολόγιο. Η ανταγωνιστ­ικότητα του ελληνικού πλοίου και της επιλεξιμότ­ητας της ελληνικής σημαίας ενισχύεται μέσω της προώθησης διαπραγματ­εύσεων για τη σύναψη Διμερών Ναυτιλιακώ­ν Συμφωνιών με τρίτες χώρες, αλλά και εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με σημαντικού­ς εμπορικούς εταίρους, οι οποίες συμβάλλουν ώστε τα ελληνικά πλοία να διαθέτουν ανεμπόδιστ­η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές φορτίων, να τυγχάνουν ευνοϊκότερ­ης μεταχείρισ­ης στα λιμάνια, αλλά και να αποφεύγουν διπλή φορολογία των ναυτιλιακώ­ν κερδών».

Από την αρχή του 2018 έχουν εγγραφεί στο ελληνικό νηολόγιο -σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 13 του ν.δ. 2687/53- 19 πλοία, συνολικής χωρητικότη­τας 1.406.929 κοχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece