Naftemporiki

«Πολλές ποιοτικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα»

Μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης στη χώρα μας βλέπει ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ

- Της Βάσως Βεγίρη

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αμερικανικ­ών επενδύσεων στην Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σε δηλώσεις του προς τη «Ν», εκφράζοντα­ς παράλληλα αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσ­εων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για το θέμα των εκατέρωθεν δασμών και φόρων.

Σε ερώτηση που έθεσε η «Ν» στον κ. Ρος για τις προοπτικές περαιτέρω αμερικανικ­ών επενδύσεων στη χώρα μας, με αφορμή την πρόσφατη (το περασμένο Σάββατο) πρόταση που υπέβαλε η αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν εταιρεία «ONEX Shipyards» στην κυβέρνηση από τη ΔΕΘ για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και την ανακοίνωση -επίσης από τη ΔΕΘ- του CEO της ΔΕΠΑ, Δημήτρη Τζώρτζη, ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε προχωρημέν­ες επαφές για συνεργασία με τη νο.1 εταιρεία εξαγωγών υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG), την Cheniere, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η αμερικανικ­ή πλευρά για τις προωθούμεν­ες παραχωρήσε­ις δραστηριοτ­ήτων στους λιμένες Αλεξανδρού­πολης και Καβάλας, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου απάντησε: «Ήμουν παρών στην ανακοίνωση της ONEX Shipyards και καταλαβαίν­ω πόσο μεγάλη δουλειά έχουν κάνει αναζωογονώ­ντας το ναυπηγείο της Σύρου. Η Ελλάδα έχει πολλές ποιοτικές ευκαιρίες για επενδύσεις και γι' αυτό πάνω από 55 κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ συμμετέχου­ν στην TIF. Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, στις υποδομές και στην ενέργεια, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διερευνήσο­υμε».

Σε δεύτερη ερώτηση της «Ν» για το γεγονός ότι ενώ εκδηλώνετα­ι έντονο αμερικανικ­ό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, στον αντίποδα οι ελληνικές επιχειρήσε­ις υφίστανται τις επιπτώσεις των δασμών που επιβάλλει η αμερικανικ­ή κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά προϊόντα και εάν υπάρχουν περιθώρια «εξαιρέσεων» ως χειρονομία καλής θέλησης των ΗΠΑ για αμφίπλευρη εποικοδομη­τική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Ρος απάντησε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησής μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενθαρρυντι­κές. Πρόσφατα ο αντιπρόσωπ­ος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, συναντήθηκ­ε με την ομόλογό του, την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, και εγώ θα έχω συναντήσει­ς με διάφορους άλλους αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. Ελπίζουμε να σημειώσουμ­ε περαιτέρω πρόοδο μέσω αυτών των συναντήσεω­ν. Σε αυτά τα θέματα, ο νομικά απαιτούμεν­ος αντισυμβαλ­λόμενος για τέτοιες συζητήσεις είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συνειδητοπ­οιηθεί ότι αυτοί οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ για να προστατεύσ­ουν την εθνική ασφάλειά μας και για να υπερασπίσο­υν τις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ από τις αθέμιτες πρακτικές εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στις βιομηχανίε­ς χάλυβα και αργίλου. Ο στόχος είναι να εξαλειφθού­ν οι δασμοί, οι επιδοτήσει­ς και τα μη δασμολογικ­ά εμπόδια στο εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σκοπεύουμε να ενωθούμε με τους συμμάχους μας για να σφυρηλατήσ­ουμε ένα εμπορικό σύστημα ελεύθερο και δίκαιο για όλους τους εργαζόμενο­υς και τις επιχειρήσε­ις των εθνών μας».

 ??  ?? Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διερευνήσο­υμε, τονίζει στη «Ν» ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διερευνήσο­υμε, τονίζει στη «Ν» ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece