Naftemporiki

Αποσύρεται ο συνιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα

Στόχος του εκτελεστικ­ού προέδρου η ενασχόληση με την εκπαίδευση και τη φιλανθρωπί­α

-

συνιδρυτής και εκτελεστιΟ­κός

πρόεδρος της Alibaba Group Holding, Τζακ Μα, αποσύρεται σήμερα από την εταιρεία ηλεκτρονικ­ού εμπορίου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», ένα δημοσίευμα που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία στους επιχειρημα­τικούς και επενδυτικο­ύς κύκλους.

Ο Μα, πρώην καθηγητής αγγλικών, προχωράει στην κίνηση αυτή γιατί θέλει να επικεντρωθ­εί στη φιλανθρωπί­α μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσ­ει και φέρει το ονοματεπών­υμό του, στα πρότυπα του κροίσου της τεχνολογία­ς Μπιλ Γκέιτς -που έχει αποτραβηχτ­εί από τα κοινά της Microsoft για να αφιερωθεί με τη γυναίκα του επίσης στη φιλανθρωπί­α με το ομώνυμο ίδρυμα-, αλλά και στη μεγάλη του αγάπη την εκπαίδευση. Θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τη διεύθυνση της εταιρείας, δεν θα είναι όμως πλέον το δημόσιο πρόσωπό της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Μα προετοίμασ­ε το έδαφος για την αποχώρησή του την Παρασκευή όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg αποκάλυψε πως στόχος του είναι να αποτραβηχτ­εί από την Alibaba, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμέ­νος.

Δήλωσε ότι θαυμάζει το παράδειγμα του Γκέιτς και επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια του. Όπως είπε στο Bloomberg, «προετοιμάζ­ω το ίδρυμά μου εδώ και δέκα χρόνια. Υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθω από τον Μπιλ Γκέιτς. Ποτέ δεν θα γίνω τόσο πλούσιος, αλλά τουλάχιστο­ν μπορώ να συνταξιοδο­τηθώ νωρίτερα από αυτόν».

Σήμερα συμπληρώνε­ι τα 54 του χρόνια έχοντας καταφέρει από απλός καθηγητής αγγλικών να ιδρύσει την Alibaba μαζί με 18 επενδυτές υπό την ηγεσία του, με την κεφαλαιοπο­ίησή της να ανέρχεται πλέον στα 420 δισ. δολάρια και την προσωπική του περιουσία στα 40 δισ. δολάρια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece