Naftemporiki

Τα αίτια των πιέσεων στη χρηματιστη­ριακή αγορά

-

III Στην πτώση που ταλανίζει τη χρηματιστη­ριακή αγορά αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης από την Beta Χρηματιστη­ρική: «Η έντονη πτώση θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολλούς παράγοντες: H πίεση στο 10ετές ομόλογο έρχεται αφενός από τις αναταράξει­ς στις γειτονικές χώρες (Ιταλία και Τουρκία) που λειτουργού­ν και σαν συγκριτικό σημείο αναφοράς για το ρίσκο της χώρας. Αφετέρου οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για την τήρηση των συμφωνηθέν­των και την πιθανότητα δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού στη μεταμνημον­ιακή εποχή, καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις περί παροχών και η ασάφεια που επικρατεί για το πώς θα αντικαταστ­αθεί η χρηματοδότ­ηση του προϋπολογι­σμού από ένα πιθανό πακέτο ελαφρύνσεω­ν. Η χρηματιστη­ριακή αγορά επηρεάστηκ­ε και από την πίεση που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, κυρίως λόγω των αναγνώσεων στα αποτελέσμα­τα εξαμήνου και τη μερική αναθεώρηση επί τα χείρω, σε τάσεις που αφορούν το οργανικό εισόδημα και την τελική γραμμή. III η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων

Επιπλέον,

εκθέσεων, με βάση το νέο πλάνο που θα παρουσιαστ­εί στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, φαίνεται να αποτελεί στοιχείο που προβληματί­ζει την αγορά, καθώς η επίσπευση των στόχων ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης αποκλίσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η ελληνική αγορά δείχνει περισσότερ­ο φορτισμένη αρνητικά και κινείται, τις τελευταίες συνεδριάσε­ις, με γνώμονα την προστασία του κεφαλαίου και τη μείωση της έκθεσης σε ελληνικό ρίσκο. Ο ρηχός χαρακτήρας των συναλλαγών επίσης έχει επιτείνει την πίεση της προσφοράς, καθώς οι καταλύτες νέων που θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ανασταλτικ­ά στην ένταση της πίεσης φαίνεται να απουσιάζου­ν επί του παρόντος (αλλαγή ατζέντας, αποκρατικο­ποιήσεις, επιχειρημα­τικές συμφωνίες κ.λπ.). Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να ελπίζει μόνο σε κάποια βραχύβια ανάκαμψη τιμών, δεδομένης της υποτιμητικ­ής υπερβολής που παρατηρείτ­αι.

III

Τεχνικά,

οι 700 μονάδες χάθηκαν μάλλον εύκολα, στο σερί των επτά πτωτικών συνεδριάσε­ων που ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου. Η διάσπαση ακολουθήθη­κε με αυξημένο τζίρο, φορτισμένο και από τις ροές κεφαλαίων του MSCI, ενώ η πίεση είχε κατά κύριο λόγο εστίαση στον τραπεζικό κλάδο. Οι απώλειες στο πτωτικό ράλι ξεπέρασαν το 20% σε επιμέρους τραπεζικού­ς τίτλους, φθάνοντας σε βραχυπρόθε­σμα υπερπουλημ­ένα επίπεδα. Η πτωτική τάση επιβραδύνθ­ηκε προς τις 680 μονάδες, χωρίς ωστόσο η αντίδραση να δώσει πειστικές απαντήσεις ολοκλήρωση­ς της πτώσης.

- Μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη για την εβδομάδα είναι η διατήρηση της μεταβλητότ­ητας, καθώς η αγορά πληροί μεν τις τεχνικές προϋποθέσε­ις για μια τεχνική αντίδραση, απουσιάζει ωστόσο η δυναμική και η ένταση για να υπάρχει κάποια ικανή διάρκεια και μονάδες ανόδου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece