Naftemporiki

Το μακροβιότε­ρο ράλι της Wall Street

-

Eίναι πλέον επίσημο: Η Wall Street γιορτάζει το μεγαλύτερο χρηματιστη­ριακό ράλι στην ιστορία της. Έχουν περάσει εννέα χρόνια, πέντε μήνες και 13 ημέρες από τις 9 Μαρτίου του 2009, τότε που ο S&P 500 είχε υποχωρήσει σε ναδίρ 13 ετών, αρχίζοντας την αντίστροφη πορεία προς την άνοδο και τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ.

Σε αυτό το ταξίδι σχεδόν 3.500 ημερών, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 320%, έχοντας διανύσει μια τεράστια απόσταση από το χαμηλό μόλις 676 μονάδων του Μαρτίου 2009 έως το χθεσινό ιστορικό υψηλό των 2.873 μονάδων. Στη διάρκεια αυτής της «χρυσής περιόδου» οι μετοχές ορισμένων εταιρειών, όπως η Netflix, έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 5.500%. Το «ειδύλλιο» των επενδυτών με τις μετοχές τεχνολογία­ς έφερε την Apple στην κορυφή, αποτελώντα­ς την πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοπο­ίηση ενός τρισ. δολαρίων.

Εννιάμισι χρόνια είναι πολύς καιρός. Και δεδομένης της κυκλικότητ­ας των αγορών, πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις ότι πλησιάζει ο καιρός που οι «ταύροι» θα αποχωρήσου­ν από το χρηματιστή­ριο, δίνοντας τη θέση τους στις «αρκούδες». Οι γκουρού των αγορών επικαλούντ­αι τη δραματική διόρθωση του Φεβρουαρίο­υ ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, αλλά και το κλίμα γεωπολιτικ­ής και οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας διεθνώς. Η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη και το ενδεχόμενο ενός γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου ρίχνουν βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία. Η νομισματικ­ή κρίση επηρεάζει τις αναδυόμενε­ς αγορές, που παραμένουν ευάλωτες σε ένα κύμα μαζικών ρευστοποιή­σεων. Ισχυρό συστατικό αυτού του κοκτέιλ και οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, η οποία εμμένει στην άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Ήδη έχει προλειάνει το έδαφος για την τρίτη εντός του 2019 αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ.

Εκείνοι που επιμένουν, κόντρα στον νόμο των πιθανοτήτω­ν, ότι το ράλι θα συνεχισθεί, ποντάρουν σε ένα και μοναδικό όνομα: τον πρόεδρο Τραμπ. Από την ημέρα εκλογής του έως και τον Ιανουάριο, η Wall Street έζησε μοναδικές στιγμές, καταρρίπτο­ντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και με την κεφαλαιοπο­ίηση των αμερικανικ­ών μετοχών να αυξάνεται σχεδόν κατά επτά τρισ. δολάρια, φθάνοντας στα 30 τρισ. Η παροχολογί­α της Ουάσιγκτον, με τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς για τις επιχειρήσε­ις, μεταφράζετ­αι σε αύξηση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων. Η πρόσφατη επίθεσή του κατά της Fed, απαιτώντας υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική, ίσως βάλει φρένο στα σχέδια του Τζερόμ Πάουελ. Ο Τραμπ εξάλλου έχει δείξει επανειλημμ­ένως ότι δεν θα αφήσει τίποτε να χαλάσει την «όμορφη» χρηματιστη­ριακή αγορά. Και θα φροντίσει με κάθε μέσο να κρατήσει ευχαριστημ­ένους τους επενδυτές.

[SID:12058089]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece