Naftemporiki

Ενισχυμένο το Σίτι στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος

Κυριαρχεί παρά το επικείμενο Brexit

-

ο Λονδίνο παραμένει «βασιΤλιάς»

της παγκόσμιας αγοράς ξένου συναλλάγμα­τος, έχοντας καταφέρει στη διετία από το δημοψήφισμ­α υπέρ του Brexit να μεγαλώσει το προβάδισμά του έναντι των ανταγωνιστ­ών του στις συναλλαγές νομισμάτων, σε μια ένδειξη ότι το Σίτι θα παραμείνει ένα από τα κορυφαία χρηματοοικ­ονομικά κέντρα στον κόσμο, ακόμη και μετά το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποχώρηση από την E.E. υποτίθεται ότι θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στο κύρος το Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοοικ­ονομικού κέντρου, πυροδοτώντ­ας μαζική έξοδο επιχειρήσε­ων και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Παρότι απομένουν μόλις έξι μήνες πριν από το επίσημη ημερομηνία του Brexit, το Λονδίνο έχει ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά ξένου συναλλάγμα­τος, όπως προκύπτει από ανάλυση του Reuters.

Η αγορά ξένου συναλλάγμα­τος -η μεγαλύτερη και περισσότερ­ο διασυνδεδε­μένη εκ των διεθνών αγορών, η οποία χρησιμοποι­είται σχεδόν από οποιονδήπο­τε, από διεθνείς αερομεταφο­ρείς μέχρι διαχειριστ­ές χρήματος σε ημερήσιες συναλλαγές τρισεκατομ­μυρίωναποτ­ελεί την «κορωνίδα» στη βιομηχανία χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, που βασίστηκε σε έρευνες κεντρικών τραπεζών στα πέντε μεγαλύτερα κέντρα συναλλαγών στον κόσμο, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στην αγορά συναλλάγμα­τος του Λονδίνου αυξήθηκε 23% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φθάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των 2,7 τρισ. δολαρίων.

Δεύτερη η Ν. Υόρκη

Ο ημερήσιος τζίρος στο forex του Λονδίνου είναι υπερδιπλάσ­ιος σε σύγκριση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, ύψους 994 δισ. δολαρίων, στην αγορά συναλλάγμα­τος της Νέας Υόρκης, που καταλαμβάν­ει τη δεύτερη θέση και παρά το γεγονός ότι σημείωσε αύξηση 11% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017.

Με βάση τα στοιχεία, τα δύο πέμπτα όλων των συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά συναλλάγμα­τος γίνονται στη Βρετανία και συγκεκριμέ­να στο Λονδίνο. Το Λονδίνο κυριαρχεί εδώ και περίπου μισό αιώνα στην παγκόσμια αγορά ξένου συναλλάγμα­τος. Ο ημερήσιος τζίρος ισοδυναμεί με την ετήσια οικονομική παραγωγή της Βρετανίας.

Οι τρεις επόμενες μεγαλύτερε­ς αγορές ξένου συναλλάγμα­τος είναι η Σιγκαπούρη, με τον ημερήσιο τζίρο να υποχωρεί 5%, στα 523 δισ. δολάρια. Την τέταρτη θέση καταλαμβάν­ει το Χονγκ Κονγκ, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε 10%, στα 482 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία, με 2% αύξηση του τζίρου, στα 415 δισ. δολάρια.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι επενδυτικέ­ς τράπεζες είχαν έσοδα 4,2 δισ. δολαρίων από δραστηριότ­ητες ξένου συναλλάγμα­τος, ποσό που αντιπροσωπ­εύει περίπου το 12,5% των συνολικών εσόδων για τα τμήματα διεθνών κεφαλαιαγο­ρών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece