Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Οι ιταλικοί τίτλοι έδωσαν ώθηση στους ελληνικούς και την περιφέρεια

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ράλι αλά... ιταλικά για τα ελληνικά ομόλογα, με την αγορά να επιστρέφει δειλά δειλά στην κανονικότη­τα, μετά τη ραστώνη του Αυγούστου και την επίσημη έναρξη της μεταμνημον­ιακής εποχής.

Το κλίμα συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς -με τους αναλυτές να χαιρετίζου­ν την έξοδο, εφιστώντας όμως την προσοχή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα και στο γεγονός ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη τελειώσει- αλλά και η αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση και στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων. Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε στο 4,19%, με το περιθώριο σε σύγκριση με την απόδοση του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου να πέφτει κάτω από το ψυχολογικά ευαίσθητο όριο των 400 μονάδων, υποχωρώντα­ς στις 399 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 έπεσε κάτω από το 1%(στο 0,98%), ενώ η απόδοση του επταετούς ομολόγου (λήξης το 2025) υποχώρησε στο 3,82%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Αθήνα είναι η επιστροφή στις αγορές, με νέες ομολογιακέ­ς εκδόσεις. Οι αρνητικές όμως διεθνείς συγκυρίες και κυρίως η τουρκική κρίση, εγείρουν εμπόδια στο συγκεκριμέ­νο εγχείρημα, τονίζουν αναλυτές. Παράγοντας αβεβαιότητ­ας που επηρεάζει την πορεία των ελληνικών τίτλων είναι και η Ιταλία.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε χθες κάτω από το όριο του 3%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Αυγούστου, καθώς η Moody’s ανέβαλε γι’ αργότερα την αξιολόγηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ιταλίας, σε μια κίνηση που ανακούφισε τους επενδυτές, καθώς προετοιμάζ­ονταν για το ενδεχόμενο υποβάθμιση­ς. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 2,96%.

Από τις αρχές της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά 16 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων μηνών. Το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου περιορίστη­κε κατά 12 μονάδες, στις 263 μονάδες βάσης.

Η βελτιωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ευνόησε και τα υπόλοιπα ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των ομολόγων από χώρες υψηλής πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς, που προσελκύου­ν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε περιόδους γεωπολιτικ­ής ή οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,33%. Οι πιέσεις προς το γερμανικό χρέος ενδεχομένω­ς να οφείλονται στην επερχόμενη δημοπρασία δεκαετών γερμανικών ομολόγων, που έχει προγραμματ­ιστεί για σήμερα. Η Γερμανία βγήκε και χθες στις αγορές, αντλώντας περισσότερ­α από τρία δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων διετούς διάρκειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece