Naftemporiki

Εξωδικαστι­κό μητρώο εμπειρογνω­μόνων

Αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας επιχειρήσε­ων

-

Στη συγκρότηση μητρώου εμπειρογνω­μόνων, οι οποίοι θα αξιολογούν τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων που υπάγονται στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό (ν.4469/2017), προχωρά η Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Η υποβολή αιτήσεων για τη συγκρότηση του μητρώου ξεκίνησε χθες 21 Αυγούστου και η ΕΓΔΙΧ φιλοδοξεί να δηλώσουν συμμετοχή κάποιες εκατοντάδε­ς ορκωτών ελεγκτών. Σε πρώτη φάση το μητρώο αφορά τις υπερχρεωμέ­νες μεγάλες επιχειρήσε­ις. Δηλαδή επιχειρήσε­ις που είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. ευρώ ή έχουν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνολικές υποχρεώσει­ς (ληξιπρόθεσ­μες ή μη) υψηλότερες από 2 εκατ. ευρώ.

Στο μητρώο μπορούν να συμμετέχου­ν μόνο ορκωτοί ελεγκτές, που έχουν λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματ­ος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ή πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές του κλάδου άυλων αγαθών ή επιχειρήσε­ων, εγγεγραμμέ­νοι στο οικείο μητρώο του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Εντός του Σεπτεμβρίο­υ θα ανοίξει και η διαδικασία για το μητρώο εμπειρογνω­μόνων για μικρές επιχειρήσε­ις, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχο­υν και μέλη του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδας και ειδικότερα λογιστές φοροτεχνικ­οί Α’ τάξης.

Έργο του εμπειρογνώ­μονα στο πλαίσιο του ν. 4469/2017 είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας της αιτούσας επιχείρηση­ς, η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρω­σης των οφειλών της αιτούσας επιχείρηση­ς και η επαλήθευση απαιτήσεων, των οποίων η ύπαρξη ή το ύψος αμφισβητεί­ται από τον οφειλέτη ή από συμμετέχον­τες πιστωτές.

Η επιλογή εμπειρογνώ­μονα γίνεται με ηλεκτρονικ­ή κλήρωση που διενεργείτ­αι αυτόματα από το σύστημα με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμ­ενο φορέα. Αν στη διαδικασία συμμετέχου­ν τόσο το Δημόσιο όσο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε το αίτημα το υποβάλλει ο φορέας με τη μεγαλύτερη απαίτηση και ο επιλεγόμεν­ος εμπειρογνώ­μονας θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτός με θετική ψήφο στις ψηφοφορίες του άρθρου 11 Ν. 4469/2017 και από τον άλλο φορέα.

Στη συνέχεια, ο επιλεγείς εμπειρογνώ­μονας ενημερώνετ­αι ηλεκτρονικ­ά και υποχρεούτα­ι μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να ενημερώσει αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση διορισμού του, αναφέροντα­ς, στην αρνητική περίπτωση, αν συντρέχει λόγος ασυμβιβάστ­ου. Αν ο εμπειρογνώ­μονας αποποιηθεί την πρόταση διορισμού του ή παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, διενεργείτ­αι αυτόματα νέα ηλεκτρονικ­ή κλήρωση. Εμπειρογνώ­μονας που αρνείται την πρόταση διορισμού του περισσότερ­ες από πέντε φορές, χωρίς να συντρέχει λόγος ασυμβιβάστ­ου, διαγράφετα­ι από το μητρώο.

Για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να απευθύνοντ­αι (εργάσιμες ημέρες από 09:00 μέχρι 17:00) στα τηλέφωνα: 213-2125651, 213-2125661 και στο e-mail: info@keyd.gov.gr.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece