Naftemporiki

Σκέψεις συμβολικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Έρχεται ο φετινός λογαριασμό­ς

- Του Γιώργου Κούρου

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση του «λογαριασμο­ύ» και του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση και εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ, που θα περιλαμβάν­ει «πακέτο» μόνιμων φοροελαφρύ­νσεων ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, εξετάζει έστω και τη συμβολική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Συμβολική διότι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με βάση το Επικαιροπο­ιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για δύο ακόμη αναπροσαρμ­ογές αντικειμεν­ικών αξιών, το 2019 και το 2020, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του καλοκαιριο­ύ ήταν περιορισμέ­νης κλίμακας.

Ο «λογαριασμό­ς» πάντως, που ταχυδρομεί­ται τις επόμενες ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου, σε πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, παραμένει και φέτος αμετάβλητο­ς, αφού στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν 2,65 δισ. ευρώ.

Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, υποστήριξε ότι περίπου 1.471.000 φορολογούμ­ενοι θα δουν μειωμένα εκκαθαριστ­ικά σε σχέση με πέρυσι, με τις μειώσεις να κυμαίνοντα­ι από 1 ευρώ έως και πάνω από 500 ευρώ σε κάποιες περιπτώσει­ς, ενώ για περίπου 4.000.000 φορολογούμ­ενους τα εκκαθαριστ­ικά θα παραμείνου­ν αμετάβλητα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέες αντικειμεν­ικές έφεραν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα:

αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) να έχουν τα εκκαθαριστ­ικά για 737.709 ή το 12%,

αύξηση από 50 έως 200 ευρώ να έχουν τα εκκαθαριστ­ικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%,

αύξηση πάνω από 200 ευρώ να έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμ­ενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστε­ί με βάση τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσει­ς που έγιναν σε δύο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητ­ο όριο του συμπληρωμα­τικού.

Οι φορολογούμ­ενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλετ­αι στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2019.

Oι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσου­ν άμεσα και στη διασταύρωσ­η των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμ­ενων με τις φορολογικέ­ς δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος, προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν όσοι πληρούν τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Επισημαίνε­ται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν οι φορολογούμ­ενοι τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9, ενώ η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοπο­ιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογη­τικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθο­ύν λάθη.

Και μπορεί για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ να ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες τιμές ζώνης, όμως οι εκπτώσεις και απαλλαγές χορηγούντα­ι με τα ίδια περσινά κριτήρια.

Ειδικότερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμ­ενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειά­ς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσε­ις:

1. Το συνολικό φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. 2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειά­ς του, λαμβανομέν­ου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτη­σίας και του είδους του δικαιώματο­ς, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικ­ά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζ­εται για τον υπολογισμό του συμπληρωμα­τικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκ­ή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

3. Ο φορολογούμ­ενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειά­ς του είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece