Naftemporiki

Στη Βουλή το ν/σχ για τις ανώνυμες εταιρείες

Από 1/1/2019 το νέο πλαίσιο

-

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών». Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019 και από τη συγκεκριμέ­νη ημερομηνία, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι ελληνικές ανώνυμες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ανώνυμες μετοχές. Ανώνυμες μετοχές που έχουν εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικο­ποιούνται αυτοδίκαια την 1η Ιανουαρίου 2020. Εκτενή παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ είχε δημοσιεύσε­ι η «Ν» στις 22/5/2018 και μερικές από τις αξιοσημείω­τες τροποποιήσ­εις του ισχύοντος δικαίου, που επέρχονται, είναι οι ακόλουθες:

Το νομοσχέδιο επιχειρεί μερική ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 της 17/5/2017 για την ενθάρρυνση της μακροπρόθε­σμης ενεργού συμμετοχής των μετόχων, ιδιαίτερα ως προς τα κεφάλαια που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου και τη διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμέν­ων μερών.

Βελτιώνοντ­αι οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργία­ς των οργάνων της εταιρείας, με ευρύτερη χρήση των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών Δ.Σ. και Γ.Σ. Το βιβλίο μετόχων μπορεί να τηρείται ηλεκτρονικ­ά από το Κεντρικό Αποθετήριο, τράπεζες ή επιχειρήσε­ις επενδύσεων. Για τις μη εισηγμένες εταιρείες, το βιβλίο πρακτικών Γ.Σ. μπορεί να τηρείται ενιαία με το βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ.

Εισάγεται (επιτρεπτά κατά το ενωσιακό δίκαιο) η «απεριόριστ­η» διάρκεια της εταιρείας, που απαλλάσσει τους μετόχους από τη μέριμνα παράτασης της ορισμένης διάρκειας κατά τη λήξη της. Η εταιρεία με απεριόριστ­η διάρκεια, σε αντίθεση με τις έννομες σχέσεις αορίστου χρόνου, δεν λύεται με καταγγελία, αλλά για τους ίδιους λόγους για τους οποίους λύεται και η εταιρεία ορισμένου χρόνου.

Δίδεται στους ενδιαφερόμ­ενους ευρύτερη καταστατικ­ή ελευθερία σε πολλά ζητήματα.

Αποσαφηνίζ­ονται τα ποσά κερδών τα οποία μπορούν να διανεμηθού­ν, ώστε να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ποσά που συνιστούν πραγματικά κέρδη και όχι π.χ. υπεραξίες.

Λύση της εταιρείας επέρχεται και αν η αίτηση πτώχευσης απορρίπτετ­αι λόγω έλλειψης ενεργητικο­ύ. Μετά τη λύση της εταιρείας, εισάγεται δυνατότητα να παραλειφθε­ί η διαδικασία εκκαθάριση­ς και να γίνει απευθείας διαγραφή από το ΓΕΜΗ, αν η εταιρεία δεν διαθέτει ενεργητικό. Εισάγονται και άλλα μέτρα για την επιτάχυνση των εκκαθαρίσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece