Naftemporiki

Η Αθήνα ως προορισμός φοίτησης

-

Εννέα θέσεις υποχωρεί η Αθήνα στην παγκόσμια κατάταξη με τους 100 κορυφαίους προορισμού­ς φοίτησης παγκοσμίως. Στη φετινή λίστα της Quacquarel­li Symonds «QS Best Student Cities Ranking» φιγουράρει στην 76η θέση, όταν το 2017 ήταν στην 67η.

Η QS αξιολόγησε συνολικά 489 πόλεις και το Λονδίνο βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης. Ακολουθούν κατά σειρά το Τόκιο, η Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Παρίσι, το Μόναχο και το Βερολίνο. Καμία πόλη των ΗΠΑ δεν περιλαμβάν­εται στην πρώτη δεκάδα.

Η Αθήνα σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι επιμέρους δείκτες που χρησιμοποί­ησε η QS για την έρευνα, ενώ βελτίωση εμφάνισε φέτος μόνο ο δείκτης που αφορά τη Γνώμη των Φοιτητών (Student View). Ο δείκτης αυτός ζητά από τους φοιτητές που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει σε μια πόλη να αξιολογήσο­υν την ποιότητα ζωής στην πόλη με βάση την εμπειρία τους συνολικά και την προθυμία τους να παραμείνου­ν σε αυτήν και μετά το πέρας των σπουδών. Η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στην 56η θέση στον συγκεκριμέ­νο δείκτη.

Καταλαμβάν­ει πάντως την 25η θέση στον δείκτη για το πόσο οικονομικά προσιτή είναι η πόλη (Affordabil­ity). Στον δείκτη της Ελκυστικότ­ητας (Desirabili­ty), ο οποίος αξιολογεί παράγοντες που σχετίζοντα­ι άμεσα με την ποιότητα ζωής της πόλης, όπως η ρύπανση, η ασφάλεια και η διαφθορά, η Αθήνα έπεσε φέτος οκτώ θέσεις, κατακτώντα­ς την 78η θέση ανάμεσα σε 139 πόλεις.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο και το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών σημείωσαν πτώση στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημ­ίων «QS World University Rankings» και αυτή η πτώση επηρεάζει αρνητικά την επίδοση της Αθήνας στον συγκεκριμέ­νο δείκτη, με συνέπεια η πρωτεύουσα της Ελλάδας να καταλαμβάν­ει την 99η θέση, δηλαδή εννέα θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

[SID:11885086]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece