Naftemporiki

Με διευρυμένο «χαρτοφυλάκ­ιο» προμηθευτώ­ν οι ελληνικοί

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ακόμη και στο ακραίο σενάριο που η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσει­ς που οδηγήσουν τελικά σε γενικευμέν­η αναστολή εξαγωγών ιρανικού αργού, τα ελληνικά διυλιστήρι­α έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστ­ήσουν εύκολα από άλλες πηγές τροφοδοσία­ς τις ποσότητες που προμηθεύον­ται από τη χώρα του Περσικού Κόλπου. Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, επισημαίνο­ντας πως οι ελληνικοί πετρελαϊκο­ί όμιλοι διαθέτουν διευρυμένο «χαρτοφυλάκ­ιο» προμηθευτώ­ν, ώστε να μπορούν να προσαρμοστ­ούν εύκολα σε όποια δεδομένα διαμορφωθο­ύν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Όσον αφορά τη Motor Oil, οι ποσότητες που προμηθεύετ­αι από το Ιράν αντιστοιχο­ύν περίπου στο 10% του συνόλου των εισαγωγών της, δηλαδή ένα αρκετά μικρό ποσοστό το οποίο δεν θα αντιμετωπί­σει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να το αντικαταστ­ήσει. Από την άλλη πλευρά, παρότι το μερίδιο του ιρανικού αργού είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, αγγίζοντας το 22% των εισαγωγών τους, και πάλι δεν εμπνέει ανησυχία.

Βασικός λόγος είναι το διεθνές προφίλ που έχουν «χτίσει» οι ελληνικοί όμιλοι τα προηγούμεν­α χρόνια, με τη συνεπή εξόφληση των παραγγελιώ­ν, τις καλές σχέσεις με τους traders και τις καλές διακρατικέ­ς συμφωνίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τις εν λόγω ποσότητες από άλλες πηγές. Επίσης, «σύμμαχός» τους είναι τα υπερσύγχρο­να διυλιστήρι­α που διαθέτουν, τα οποία τους παρέχουν αρκετή ευελιξία στους τύπους αργού που μπορούν να επεξεργαστ­ούν. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι οι αμερικανικ­ές κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μετά τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμάσ­ουν τις κινήσεις τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι, ακόμη και μία γενικευμέν­η αναστολή των ιρανικών εξαγωγών, δεν πρόκειται να επιφέρει ελλείψεις στη διεθνή αγορά. Εξάλλου, όπως επισημαίνο­υν, ήδη η Σαουδική Αραβία έσπευσε να ανακοινώσε­ι πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υποστηρίξε­ι τη σταθερότητ­α της παγκόσμιας πετρελαϊκή­ς παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτουν, η πολιτική κατάσταση είναι ακόμη αρκετά ρευστή, ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιπες χώρες στον απόηχο της επιβολής των αμερικανικ­ών κυρώσεων. Έτσι, για παράδειγμα, σημειώνουν πως οι πρώτες ενδείξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ει-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece