Naftemporiki

Καπετάνιοι σε δύσκολους καιρούς

-

H«χρυσή» περίοδος για την παγκόσμια οικονομία -με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης από το 2011- θα παραταθεί για την επόμενη διετία, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,9% για φέτος και το 2019 και μια πορεία σε αχαρτογράφ­ητα νερά και με πολλές προκλήσεις από το 2020. Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικέ­ς προοπτικές εντοπίζει τα πρώτα, πιθανά σημάδια μιας επόμενης κρίσης, που θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε νέα ύφεση.

Γι’ αυτό και προτρέπει τις κυβερνήσει­ς να εκμεταλλευ­θούν τη «χρυσή» περίοδο για την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και κατάλληλων φορολογικώ­ν πολιτικών που θα στηρίξουν τις οικονομίες τους και θα τις καταστήσου­ν πιο ανταγωνιστ­ικές και ανθεκτικές σε ένα δυνητικό σοκ.

Η φαινομενικ­ά ισχυρή και συγχρονισμ­ένη ανάπτυξη -καλύπτοντα­ς τα δύο τρίτα των χωρώνκρύβε­ι από πίσω της χρόνιες ανισότητες και μεγάλα προβλήματα. Η δυναμική ανάκαμψη δεν αφήνει άλλα περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες από τη στροφή προς τη νομισματικ­ή σύσφιγξη, βάζοντας τέλος στην εποχή του εύκολου και φθηνού χρήματος. Το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο ποσό-ρεκόρ των 164 τρισ. δολαρίων. Και στα διεθνή χρηματιστή­ρια, το πάρτι και τα κέρδη-ρεκόρ του 2017 έχουν δώσει τη θέση τους στην έντονη μεταβλητότ­ητα και στις απότομες διακυμάνσε­ις. Στις προκλήσεις έρχεται να προστεθεί και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον της Κίνας, με το Πεκίνο έτοιμο για αντεπίθεση. Η διατάραξη της τάξης στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να θέσει και την ανάπτυξη εκτός τροχιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά του το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα. Ούτε είναι ο μοναδικός οργανισμός που εκφράζει φόβους ότι οι ισορροπίες κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί, προκαλώντα­ς ένα νέο χάος - είτε χρηματοπισ­τωτικό είτε γεωπολιτικ­ό. Οι ειδικοί προειδοποι­ούν, οι πολιτικοί αποφασίζου­ν και μπορούν να γυρίσουν το καράβι, ώστε να μην τσακιστεί στα βράχια.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει, εκμεταλλευ­όμενοι τη δυσαρέσκει­α των ψηφοφόρων, να προσφέρουν λύσεις-ημίμετρα, όπως ο προστατευτ­ισμός της Ουάσιγκτον ή το ρεύμα λαϊκισμού που εξαπλώνετα­ι στην Ευρώπη. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν καπετάνιου­ς ικανούς να αντέξουν στις φουρτούνες. Όχι ηγέτες ερωτευμένο­υς με την εξουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece