Naftemporiki

Με παραπομπή στις σελίδες διεθνών συνθηκών απαντά η Αθήνα για τα Ίμια

Κατοχυρωμέ­νη η ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδ­α βάσει συμβάσεων, διαμηνύει ο Ν. Κοτζιάς

-

Με υπενθύμιση και παραπομπή στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, που κατοχυρώνο­υν την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, απάντησε η Αθήνα στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστι­κά υπό τουρκική κυριαρχία».

Ο τουρκικός ισχυρισμός ήλθε ως απάντηση της Άγκυρας στην έκθεση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση στη γείτονα χώρα σε σχέση με τις ενταξιακές προοπτικές της.

Απέναντι στην απόπειρα της Τουρκίας να στήσει ένα σκηνικό έντασης και κρίσης στο Αιγαίο εκδηλώθηκε πολλαπλή ελληνική αντίδραση:

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως «ενώ η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητική­ς καταστρατή­γησής του. Επαναλαμβά­νει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμέ­νο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτ­ητη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλοτουρκ­ικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

Κριτική της Ε.Ε.

Παρατηρεί ακόμη ότι «για άλλη μια φορά, η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία τής προκάλεσε παραλογισμ­ούς.

Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσε­ι τις διαπιστώσε­ις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικ­ής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστο­ν του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία» (ρ/σ 247).

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη» και παρατήρησε πως «αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πως αντιδρά η Ελλάδα, σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας, θα ήμουν ευχαριστημ­ένος». Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησ­ή του για τις θέσεις της Ε.Ε σε σχέση με την Τουρκία, ενώ για τη στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ αποκάλυψε πως «αυτά που λέει δημόσια δεν είναι τα ίδια με αυτά που λέει στους Τούρκους. Και εμένα μ’ ενδιαφέρου­ν τα δεύτερα πάρα πολύ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece