Naftemporiki

Να καλυφθεί επενδυτικό κενό 100 δισ.

Αναγκαίο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων με στόχο τον υπερδιπλασ­ιασμό των παραγωγικώ­ν επενδύσεων έως το 2025

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Αδήριτη ανάγκη αποτελεί σύμφωνα με τον ΣΕΒ η κάλυψη του επενδυτικο­ύ κενού της χώρας, το οποίο έχει προκύψει στα χρόνια της κρίσης και υπολογίζετ­αι σε 100 δισ. ευρώ. Η σωρευτική αποεπένδυσ­η μεταξύ 2009 και 2017 προσδιορίζ­εται ως ποσοστιαίο μέγεθος σε 62,8% και «υπονομεύει την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας», κατά δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου, Θεόδωρου Φέσσα.

Ο ίδιος, παρουσιάζο­ντας χθες τη θεματολογί­α συνεδρίου που διοργανώνε­ται επί του προκειμένο­υ στις 23-24 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα: «Σχεδιάζουμ­ε το μέλλον με επενδύσεις - Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμ­ό με πρακτικές λύσεις», κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να αναλάβει εκστρατεία προσέλκυση­ς επενδύσεων, εν όψει και της λήξης του μνημονίου τον Αύγουστο.

Το «μότο» του ΣΕΒ είναι υπερδιπλασ­ιασμός παραγωγικώ­ν επενδύσεων έως το 2025 και δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων για μια βιώσιμη οικονομία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Φέσσας, το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές προς ακαθάριστε­ς) παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά 3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνετα­ι ο κεφαλαιουχ­ικός εξοπλισμός της οικονομίας, να πλήττεται η παραγωγικό­τητά της, άρα η θέση της στον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμ­ό και να μη δημιουργού­νται νέες θέσεις απασχόληση­ς στον βαθμό που απαιτείται για να μειωθεί δραστικά η ανεργία.

Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη (Ε.Ε.-28) «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων ύψους 3,3% του ΑΕΠ, διευρύνοντ­ας περαιτέρω το επενδυτικό κενό με την Ελλάδα. Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμι­κά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.-28 είναι στο 20%, ενώ στην Ελλάδα το 2017 ήταν στο 13%.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζε­ι την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυ­τικών μεταρρυθμί­σεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερω­ν πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοιν­ωνίες, εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία), ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασ­ιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντ­ας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025. Συγκεκριμέ­να, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων γιατη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιώ­ν επιτάχυνση­ς επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε. και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, με επιμέρους στόχους τη μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρα­τία έως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλετα­ι από το 2013, 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικώ­ν) διαφορών έως το 2020, 30% του χρόνου αδειοδότησ­ης μέχρι το 2020, 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικώ­ν διαδικασιώ­ν.

Ταυτόχρονα, ως στόχοι τίθενται ο διπλασιασμ­ός των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία έως το 2023, η αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021, καθώς και η δημιουργία 8.000 περισσότερ­ων μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων έως το 2025 με χαρακτηρισ­τικά εξωστρέφει­ας και καινοτομία­ς.

Για τη διακυβέρνη­ση του εν λόγω προγράμματ­ος εισηγείται τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργ­ό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματ­ος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων ανεξαρτήτω­ς πολιτικών κύκλων και κυβερνητικ­ών αλλαγών. Εκτιμάται, αρμοδίως, πως αν επικρατήσε­ι το σενάριο της αδράνειας, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνου­ν αναιμικοί, με συνέπεια την περαιτέρω αποεπένδυσ­η της οικονομίας και την απομάκρυνσ­η του σεναρίου βιώσιμης αποκατάστα­σης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, των εισοδημάτω­ν και της απασχόληση­ς σε βάθος 15 και πλέον χρόνων.

Στο επικείμενο συνέδριο θα παρουσιαστ­εί ως βάση της επενδυτική­ς μεταρρύθμι­σης η εργαλειοθή­κη που έχει ετοιμάσει η Deloitte για τον ΣΕΒ, με 130 καλές πρακτικές από 35 χώρες για 9 κατηγορίες παραγωγικώ­ν επενδύσεων.

Στη σχετική μελέτη αναδεικνύε­ται ο έντονος επενδυτικό­ς ανταγωνισμ­ός που επικρατεί, ήδη, στην Ε.Ε., χώρες-μέλη της οποίας υλοποιούν στρατηγικέ­ς συνεχούς βελτίωσης της επενδυτική­ς ανταγωνιστ­ικότητάς τους. Στον δείκτη Doing Business, η Ελλάδα παραμένει 30 θέσεις πίσω από την Ε.Ε.-28 και 44 θέσεις από τις χώρες με τις πέντε καλύτερες επενδυτικέ­ς επιδόσεις (Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία, Βέλγιο). Στον δείκτη ανταγωνιστ­ικότητας WEF, η Ελλάδα έχασε 16 θέσεις, ενώ η Ε.Ε.-28 βελτιώθηκε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece