Naftemporiki

Η στρατηγική της δυστυχίας

-

συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων και περίπλοκου­ς συσχετισμο­ύς. Οι βομβαρδισμ­οί στόχων της συριακής κυβέρνησης από τις δυνάμεις της Δύσης δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη. Στην πραγματικό­τητα, οι έως τώρα ενέργειες δείχνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν ενδιαφέρον­ται να δώσουν ένα τέλος σε αυτόν τον εμφύλιο, με τουλάχιστο­ν μισό εκατομμύρι­ο θύματα και έχοντας εκτοπίσει σχεδόν το ήμισυ του συριακού πληθυσμού, προκαλώντα­ς τη χειρότερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνο που ανησυχεί τους πολιτικούς αναλυτές είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών που εμπλέκοντα­ι στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας -και στις εστίες έντασης που σιγοκαίουν στη Μέση Ανατολήπρο­σομοιάζει ολοένα και περισσότερ­ο με τις συνθήκες που επικρατούσ­αν πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ρωσία και Ιράν από τη μία πλευρά, Αμερική και χώρες της Δύσης από την άλλη. Επτά χρόνια μετά και δεν διαφαίνετα­ι η παραμικρή ελπίδα ειρήνης. Η χώρα βομβαρδίζε­ται από το ίδιο το καθεστώς Άσαντ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για παγκόσμιο χάος, την ώρα που οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον είναι ήδη ψυχροπολεμ­ικές. Οι συσχετισμο­ί σε αυτό το στρατηγικό παιχνίδι είναι τόσο περίπλοκοι που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκβαση. Σε περίπλοκες όμως καταστάσει­ς, οι αλυσιδωτές αντιδράσει­ς και η αλληλουχία γεγονότων μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Οι ισχυροί παίζουν το παιχνίδι του συμφέροντο­ς και της εξουσίας. Και αγνοούν τον πόνο και τη δυστυχία των αμάχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece