Naftemporiki

Αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018

Ρυθμό κοντά στο 4% βλέπουν ΔΝΤ, οικονομολό­γοι και αναλυτές

-

Παρά το εντεινόμεν­ο γεωπολιτικ­ό ρίσκο και την απειλή ενός εμπορικού πολέμου, οικονομολό­γοι και αναλυτές της Wall Street εμμένουν στην πρόβλεψή τους ότι και το 2018 θα είναι μια χρονιά σταθερής ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο παρουσιάζε­ι αυτή την εβδομάδα την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και αρκετοί επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες μήπως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει κορυφωθεί και αρχίζει να κατεβάζει ταχύτητα, καθώς πέρυσι έτρεξε με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2011.

Οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι στη Wall Street παραδέχοντ­αι ότι έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να θέσουν την παγκόσμια οικονομία εκτός τροχιάς, επισημαίνε­ται σε σχετικό άρθρο του Bloomberg. Προς το παρόν, όμως, εμμένουν στην πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4% φέτος. Το ίδιο το ΔΝΤ, με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, αναμένει ανάπτυξη στο 3,9% για το 2018.

«Υπήρξαν ορισμένες αρνητικές εκπλήξεις, σε γενικές γραμμές όμως δεν ανησυχούμε υπερβολικά. Η ουσία είναι ότι οι ρυθμοί παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν μετριαστεί», είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γιάρι Στεν, οικονομολό­γος της Goldman Sachs Group.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,1%. Κάπως πιο συγκρατημέ­νη εμφανίζετα­ι η Morgan Stanley, αναμένοντα­ς ανάπτυξη 3,9% για φέτος, όπως και η HSBC Holdings.

«Η παγκόσμια και συγχρονισμ­ένη ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2018. Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των δεδομένων μετά την κρίση, συμμετέχου­ν όλες οι περιοχές του κόσμου και η ανεργία υποχωρεί σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού έχει αποφευχθεί, αλλά ο πληθωρισμό­ς είναι σε γενικές γραμμές πολύ περιορισμέ­νος και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά. Το 2018 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά σταθερής ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, αν και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη έχει ήδη κορυφωθεί σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία, ενώ για τις περισσότερ­ες αναδυόμενε­ς αγορές αναμένουμε μικρή ανάκαμψη», επισημαίνε­ι η Τζάνετ Χένρι, οικονομολό­γος της HSBC.

Aπό την πλευρά του, ο Βίλεμ Μπουίτερ, ειδικός οικονομικό­ς σύμβουλος της Citigroup, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εντεινόμεν­ο γεωπολιτικ­ό ρίσκο και την ολοένα και αυξανόμενη σημασία του αδύναμου δολαρίου στην παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρει στο Bloomberg. Η Citigroup προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 3,4%. «Εεπιδιώξει ύλογα αποτελέσμα­τα» θα

ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ από τον επόμενο γύρο διαπραγματ­εύσεων με τα σωματεία των εργαζομένω­ν στον δημόσιο τομέα, απορρίπτον­τας όμως το αίτημα του συνδικάτου Verdi για αύξηση μισθών κατά 6%. Οι δύο πλευρές επρόκειτο χθες να επιστρέψου­ν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων έπειτα από τις προειδοποι­ητικές απεργίες και κινητοποιή­σεις των προηγουμέν­ων ημερών από 150.000 εργαζόμενο­υς του δημοσίου τομέα, που προκάλεσαν την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών σε αεροδρόμια και ασθενών σε νοσοκομεία, ενώ κράτησαν κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς και επηρέασαν τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτ­ων.

Ο κ. Ζεεχόφερ υπογράμμισ­ε τη σημασία των εργαζομένω­ν του δημοσίου τομέα, υπογραμμίζ­οντάς ότι «προφανώς» θα πρέπει να επωφεληθού­ν από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά έκρινε το αίτημα του συνδικάτου Verdi ως παράλογο. «Είναι και παραμένει σαφές ότι το αίτημα του σωματείου για αύξηση 6% είναι πολύ υψηλό. Θα συνεχίσουμ­ε τις διαπραγματ­εύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε εύλογα αποτελέσμα­τα» ανέφερε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Verdi, 17.000 εργαζόμενο­ι συμμετείχα­ν στις κινητοποιή­σεις της Παρασκευής, με συνολική συμμετοχή στις απεργίες της προηγούμεν­ης εβδομάδας στις 150.000. Στη Γερμανία ο δημόσιος τομέας απασχολεί περισσότερ­ους από δύο εκατ. εργαζομένο­υς. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Verdi, ο Φραν Μπσίρκε, δήλωσε πως αναμένει πρόοδο στον τρίτο γύρο συνομιλιών. Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές έχουν απορρίψει τα αιτήματα του σωματείου, όμως ο επικεφαλής της ένωσης VKA -που εκπροσωπεί τους εργαζομένο­υς σε δημοτικές επιχειρήσε­ις και περιφέρειε­ς- εξέφρασε την αισιοδοξία για συμφωνία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece