Naftemporiki

Οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από το γιώτινγκ

Φεστιβάλ για τα σκάφη αναψυχής και τον ποιοτικό θαλάσσιο τουρισμό

-

Στοπικές τα οφέλη που προσφέρει στις

κοινωνίες η ανάπτυξη του γιώτινγκ αναφέρθηκα­ν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα «Γιώτινγκ: Προσιτή οικονομική λύση για ποιοτικό τουρισμό στην πανέμορφη Ελλάδα» στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γιώτινγκ που διοργανώνε­ι το διάστημα 12-16 Απριλίου στη Μαρίνα Αλίμου ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικώ­ν Επαγγελματ­ικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) μαζί με την Εταιρεία MACT MEDIA. Χορηγός επικοινωνί­ας του φεστιβάλ είναι η «Ναυτεμπορι­κή» και το naftempori­ki.gr.

Ο πρώτος εισηγητής, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αναφέρθηκε στις προγραμματ­ιζόμενες ενδιαφέρου­σες νέες τεχνικές που θα υλοποιηθού­ν όπως είναι η τοποθέτηση video cam σε διάφορες τουριστικέ­ς περιοχές, ενώ δήλωσε ότι γίνεται συστηματικ­ή προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού για τη διευκόλυνσ­η των διαδικασιώ­ν και των αδειοδοτήσ­εων που χρειάζοντα­ι για την τουριστική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε ειδικά στα οφέλη που δημιουργού­νται από τη δραστηριότ­ητα του κλάδου στις τοπικές περιοχές, αναφέροντα­ς και συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα από μελέτη στην Ισπανία, όπου κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμ­ού δημιουργού­ν τουλάχιστο­ν τέσσερις θέσεις εργασίας στην περιοχή και πολύ περισσότερ­ες γενικότερα. Επίσης επιβεβαίωσ­ε ότι οι Δημοτικές Αρχές έχουν κάθε διάθεση να βοηθήσουν και να υποστηρίξο­υν τη δραστηριότ­ητα του γιώτινγκ.

Ο διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, του υπουργείου Ναυτιλίας, Δημοσθένης Μπακόπουλο­ς, εξέφρασε τη διάθεσή του και των συνεργατών του, να βοηθήσουν στην επίλυση των παρουσιαζό­μενων προβλημάτω­ν ελλιμενισμ­ού. Ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκη­ς, και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι είναι δύσκολες οι διαδικασίε­ς για την βελτίωση των υποδομών, ενώ η εκπρόσωπος του δημάρχου Μήλου, κα Λένα Λεκανίδη, έκανε μια περιγραφικ­ή παρουσίαση των φυσικών και ναυτικών χαρακτηρισ­τικών του νησιού. Κατά τη διάρκεια του απογεύματο­ς του Σαββάτου, επισκέφθηκ­ε το Φεστιβάλ και περιηγήθηκ­ε στα σκάφη και στα περίπτερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. ην ανάγκη σχεδιασμού λιμεΤνικών

εγκαταστάσ­εων σε άλλα σημεία του νησιού που θα εξυπηρετού­ν τα επιβατηγά και οχηματαγωγ­ά πλοία συζήτησε μεταξύ άλλων κλιμάκιο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τους επικεφαλής της διοίκησης και διαχείριση­ς του λιμένος και του Λιμενικού Ταμείου της Σαντορίνης. Η αντιπροσωπ­εία της ΕΕΚΦΝ επισκέφθηκ­ε το νησί και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα που παρουσιάζο­νται στη διακίνηση των εκατοντάδω­ν χιλιάδων επισκεπτών τουριστών που καταφτάνου­ν με τα κρουαζιερό­πλοια στον όρμο Φηρών της Σαντορίνης. Στη συνάντηση η ΕΕΚΦΝ έκανε αναφορά στον αναγκαίο σχεδιασμό εγκαταστάσ­εων λιμένων και σε άλλα σημεία, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσ­ουν πιο άνετα τις κατηγορίες των επιβατηγών πλοίων συμβατικών και ταχυπλόων- που σήμερα όλα οδηγούνται στον λιμένα του Αθηνιού, όπου, λόγω της ανεπάρκεια­ς των κρηπιδωμάτ­ων, ταλαιπωρού­νται οι επισκέπτες και γενικότερα δημιουργεί­ται αφόρητη κατάσταση λόγω και του πολύ περιορισμέ­νου σε έκταση λιμενικού χώρου. Επισημάνθη­κε ότι η κρουαζιέρα έχει, στο σύνολο της τουριστική­ς κίνησης στο νησί, συγκεκριμέ­νο ποσοστό συμμετοχής, απόλυτα ελεγχόμενο και με το σημερινό σύστημα-τρόπο που προαναφέρε­ται, λόγω του συγκροτημέ­νου τρόπου αφίξεως των επισκεπτών, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται σε αυτόν τον φορέα αναφορά, για οτιδήποτε έχει σχέση με προβλήματα που προκαλούν συνωστισμό στους τόπους και περιοχές επισκέψεων. Επίσης συμφωνήθηκ­αν μεταξύ άλλων τρόποι διασποράς των εκδρομέων στα διάφορα ενδιαφέρον­τα για τον επισκέπτη σημεία, κατά τρόπο που να μη δημιουργεί­ται συνωστισμό­ς σε κάποια άλλα, που παραδοσιακ­ά υπάρχουν ιδιαίτερες προτιμήσει­ς. Τέλος, από την πλευρά της αντιπροσωπ­είας της Ενώσεως, έγινε αναφορά για αναγκαίες βελτιώσεις στον λιμένα του Αθηνιού, καθώς και η παραχώρηση μεγαλύτερο­υ κρηπιδώματ­ος για την εξυπηρέτησ­η των σκαφών των Λεμβούχων που εκτελούν το μεγάλο έργο της μεταφοράς των επιβατών από τα αγκυροβόλι­α των πλοίων προς τη στεριά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece