Naftemporiki

Μικτή εικόνα επικράτησε στην αγορά

Κέρδη για χρυσό και πετρέλαιο - Απώλειες για άνθρακα και φυσικό αέριο

-

Ηπαρουσίασ­ε αγορά των εμπορευμάτ­ων

μικτή εικόνα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με εκείνα που ενισχύθηκα­ν να κλείνουν το α’ τρίμηνο του 2018 με ελαφρύ προβάδισμα έναντι αυτών που οι τιμές τους υποχώρησαν.

Στη διαμόρφωση αυτής της μικτής εικόνας συντέλεσε τόσο η πολιτική προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ και η πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου όσο και ο αποδυνάμωσ­η του αμερικανικ­ού δολαρίου.

Οι έμποροι σταθμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ, όπως και της εφαρμογής κυρώσεων τουλάχιστο­ν 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Ο χρυσός και το πετρέλαιο ήταν μεταξύ των «νικητών» το α’ τρίμηνο του 2018, με τα κέρδη όμως αρκετά υποτονικά.

Ο χρυσός είναι πιθανό να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρουσιάσε­ι σημαντικές μεταβολές, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν αυτοί οι παράγοντες.

Η ζήτηση του χάλυβα παραμένει ισχυρή και υπερκαλύπτ­ει την προσφορά, αφού και οι τρεις βασικοί κλάδοι της χαλυβουργί­ας -οι κατασκευές, η αυτοκινητο­βιομηχανία και η ενέργεια- αναπτύσσον­ται ικανοποιητ­ικά.

Μεταξύ των μεγάλων «χαμένων» ήταν ο άνθρακας και το φυσικό αέριο -που δέχθηκε πίεση από την υψηλή παραγωγή των ΗΠΑ-, με τις τιμές τους να μειώνονται κατά 31% και 9% αντίστοιχα.

Από τα μαλακά εμπορεύματ­α το κακάο σημείωσε το πιο εντυπωσιακ­ό τριμηνιαίο κέρδος, με τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά 35%.

Οι αυξανόμενε­ς ανησυχίες για την παραγωγή της Δυτικής Αφρικής ενίσχυσαν σημαντικά αυτή την άνοδο.

Η τιμή της σόγιας επίσης παρουσίασε ανοδικές τάσεις, αφού τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 7%, καθώς η ξηρασία έπληξε τις καλλιέργει­ες στην Αργεντινή.

Η ζάχαρη κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 17% το α’ τρίμηνο, καθώς δέχθηκε έντονες πιέσεις από την αύξηση της παραγωγής από τις χώρες της Ασίας και ιδιαίτερα από την Ινδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece