Naftemporiki

Η ευκαιρία των δασικών χαρτών

- Τ. Ηγ.

III Η άμεση κινητοποίη­ση των δήμων είναι απολύτως αναγκαία προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν οι δασικοί χάρτες και να καταγραφού­ν οι οικιστικές πυκνότητες (εκτός σχεδίου δόμηση). Δυστυχώς, παρότι η προθεσμία που έχει δοθεί πλησιάζει (η 15η Μαΐου), υπάρχουν αρκετοί δήμοι που δεν φαίνεται να ανταποκρίν­ονται.

Όπως είπε πρόσφατα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος: «Ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων της περιοχής τους είναι και οι Δήμοι Αχαρνών, Παιανίας, Σαρωνικού, Σπάτων Αρτέμιδος, Βάρης- Βούλας Βουλιαγμέν­ης, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει τα μη θεσμικά σχέδια πόλεως, όπως ο Δήμος Παλλήνης, συμβάλλοντ­ας αρνητικά και ταλαιπωρών­τας ουσιαστικά τους δημότες τους κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεω­ν».

Ο ίδιος σχολίασε ότι ειδικά «η Ανατολική Αττική θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της ένα case study, καθώς στην περιοχή υπάρχουν περιοχές με διαφορετικ­ό νομικό - πολεοδομικ­ό καθεστώς και πληθώρα περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου». Η κατάρτιση των δασικών χαρτών θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Όμως, όλες οι κυβερνήσει­ς βολεύτηκαν κρύβοντας κάτω από το χαλί το τεράστιο πρόβλημα της άναρχης και παράνομης δόμησης. Σήμερα, η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει δρομολογηθ­εί, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η συζήτηση για το τι θα γίνει με τις οικιστικές πυκνώσεις.

Είναι μια ευκαιρία να δοθεί τέλος στην ανομία στη δόμηση και οι δήμοι οφείλουν να συμβάλουν, εξάλλου, αν δεν το πράξουν, πολλοί δημότες τους πιθανότατα θα αντιμετωπί­σουν σοβαρό πρόβλημα με την ιδιοκτησία τους.

[SID:11810894]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece