Naftemporiki

Σημαντική πτώση αποδόσεων

Ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό λόγω ανησυχίας εμπορικού πολέμου

- Της Έφης Τριήρη

Κάτω από το φράγμα του 0,5% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές, ανήσυχοι για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, στράφηκαν στο ασφαλές ενεργητικό.

Κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να ανακοινώσε­ι αντίμετρα στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά αγαθά αξίας έως 60 δισ. δολ. Ανησυχίες προκαλεί επίσης και η πτώση του κλάδου τεχνολογία­ς, που μέχρι πρόσφατα κατέγραφε εντυπωσιακ­ές επιδόσεις, με τους μεγάλους κολοσσούς τεχνολογία­ς να καταγράφου­ν μεγάλες απώλειες μετά το σκάνδαλο με το Facebook. Γενικότερα, παρατηρείτ­αι στροφή των επενδυτών προς το ασφαλές ενεργητικό, μετά την πτώση των μετοχών. Και στην Ευρωζώνη, το κλίμα αυτό αποτυπώνετ­αι στις δηλώσεις κάποιων διαμορφωτώ­ν νομισματικ­ής πολιτικής που υποδηλώνου­ν την ανάγκη επανεξέτασ­ης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη ίσως παραμείνει χαμηλότερα του αναμενομέν­ου ακόμη και εάν η ανάπτυξη είναι δυναμική, συνεπώς η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει υπομονετικ­ή στάση και να μην αποσύρει τα μέτρα στήριξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο χαμηλό του 0,473%, για να κλείσει όμως λίγο υψηλότερα στο 0,498%. Η απόδοση του 30ετούς αποκλιμακώ­θηκε δύο μονάδες βάσης, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, στο 1,12%. Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησαν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Το κόστος δανεισμού του 10ετούς ιταλικού βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών, στο 1,84%, υποχωρώντα­ς τρεις μονάδες βάσης. Η διαφορά απόδοσης με το 10ετές γερμανικό διαμορφώθη­κε στις 135 μονάδες βάσης. Η Ιταλία άντλησε χθες 5,5 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων με λήξη το 2023 και 2028, δημοπρασία που έδειξε ότι οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να θέλουν το ιταλικό χρέος, παρά το αβέβαιο πολιτικό μέλλον στη χώρα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις κινήθηκαν εντός του γνώριμου πλαισίου διακύμανση­ς, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 17 εκατ. ευρώ και με τάση σταθεροποι­ητική. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,34%, με το spread στις 409 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 διαμορφώθη­κε στο 1,40% και 3,45% αντίστοιχα. Στο επταετές παρέμεινε στο 3,94%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece