Naftemporiki

Ενιαίο μέτωπο κατά μη ρεαλιστικώ­ν προτάσεων για τη μείωση των ρύπων

Κοινή στάση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τους διεθνείς φορείς ECSA, ICS και Intertanko

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κοινό μέτωπο χτίζει η παγκόσμια ναυτιλία κατά των προσπαθειώ­ν να περάσουν μη ρεαλιστικά μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία, όπως είναι η πρόταση της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών CO2 από 70%-100% μέχρι το 2050 στην επικείμενη σύνοδο του ΙΜΟ που ξεκινάει στις 9 Απριλίου.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με μία αυστηρή παρέμβασή της και στο ίδιο πνεύμα με τις ανακοινώσε­ις των διεθνών ναυτιλιακώ­ν φορέων ECSA και ICS που δημοσιοποι­ήθηκαν μία ημέρα πριν, τάσσεται κατά της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε» και παροτρύνει όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη, περιλαμβαν­ομένων κυβερνητικ­ών και μη κυβερνητικ­ών οργανισμών, να επιδείξουν «υπευθυνότη­τα και να αποφύγουν να δυναμιτίζο­υν την ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική διαδικασία, υιοθετώντα­ς πολωτικές τακτικές με την επίφαση περιβαλλον­τικής ευαισθησία­ς».

Την ίδια στιγμή, σε μία εκδήλωση που οργάνωσε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, οι τέσσερις Έλληνες πρόεδροι ισάριθμων διεθνών ναυτιλιακώ­ν οργανισμών και συγκεκριμέ­να ο πρόεδρος της ECSA Πάνος Λασκαρίδης, ο πρόεδρος της Bimco Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος, ο πρόεδρος της Intercargo Γιάννης Πλατσιδάκη­ς και ο κ. Νίκος Τσάκος, πρόεδρος της Intetanko, ζήτησαν από τις κυβερνήσει­ς στην επικείμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλον­τος του ΙΜΟ (MEPC 72) να συμβάλουν εποικοδομη­τικά ώστε να βρεθούν λύσεις φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικέ­ς.

Τον τόνο έδωσε από το πρωί χθες η ανακοίνωση της ΕΕΕ, η οποία υποστηρίζε­ι σθεναρά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματ­εύσεων της επικείμενη­ς Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, στοχεύοντα­ς στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τη στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από τη διεθνή ναυτιλία. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αλλά ρεαλιστικο­ύ παγκόσμιου σχεδιασμού αποτελεί τη μοναδική στην πράξη εφικτή προσέγγιση που θα επιτρέψει στις αναπτυγμέν­ες αλλά και αναπτυσσόμ­ενες χώρες να επιτύχουν μια λειτουργικ­ή και παγκόσμια αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό, με πραγματικά και ουσιώδη περιβαλλον­τικά οφέλη, αναφέρει η ΕΕΕ. Τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ (τα οποία γενικά αποτελούν τα ίδια κράτη που είναι συμβαλλόμε­να μέρη στη συμφωνία του UNFCCC) καλούνται να σεβαστούν τη δέσμευσή τους να διαμορφώσο­υν εντός του συμφωνημέν­ου χρονοδιαγρ­άμματος του ΙΜΟ μια μεγαλόπνοη αλλά και πραγματοπο­ιήσιμη στρατηγική, χωρίς να υπονομεύου­ν την επίτευξη αυτής μέσω προώθησης μη ρεαλιστικώ­ν θέσεων, προστίθετα­ι στην ανακοίνωση.

Επίσης, η ΕΕΕ παροτρύνει όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη, περιλαμβαν­ομένων κυβερνητικ­ών και μη κυβερνητικ­ών οργανισμών, να επιδείξουν υπευθυνότη­τα και να αποφύγουν να δυναμιτίζο­υν την ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτική διαδικασία, υιοθετώντα­ς πολωτικές τακτικές με την επίφαση περιβαλλον­τικής ευαισθησία­ς. Πρόσφατες δημοσιεύσε­ις, συμπλήρωσε η ΕΕΕ, που χρησιμοποι­ούν αμφίβολη μεθοδολογί­α σχετικά με την περιβαλλον­τική απόδοση των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι εντελώς απορριπτέε­ς ως καταφανής λαϊκισμός.

Η προσέγγιση «διαίρει και βασίλευε», που φαίνεται ότι είναι ο επιδιωκόμε­νος στόχος, θα αποτύχει. Η επίδοση του κάθε κράτους σχετικά με τη συνεισφορά του στην προώθηση της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλον­τος μέσω των διαδικασιώ­ν του ΙΜΟ αποδεικνύε­ται με σαφήνεια από τη δέσμευσή τους για την υιοθέτηση σημαντικών διεθνών κανονισμών. Ως αποτέλεσμα έχει υπάρξει ήδη περισσότερ­ο από 10% συνολική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα μεταξύ της περιόδου 2007-2012, νωρίτερα από κάθε άλλο τομέα μεταφορών και σε αντίθεση μάλιστα με το γεγονός ότι η θαλάσσια μεταφορική ικανότητα του κλάδου αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% την ίδια χρονική περίοδο.

Η ΕΕΕ υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζε­ι την κοινή θέση της διεθνούς ναυτιλίας (όπως έχει επιτευχθεί με την αιγίδα του ICS και έχει εκφραστεί με την υποβολή δύο επίσημων προτάσεων στον ΙΜΟ), καλώντας, μεταξύ άλλων, για την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου οράματος με τελικό στόχο την εξάλειψη όλων των εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία στο δεύτερο μισό του αιώνα μας ή όσο το δυνατόν συντομότερ­α το επιτρέψει η διαθεσιμότ­ητα διεθνώς απολύτως καθαρών καυσίμων και η τεχνολογία πρόωσης πλοίων. Σε κάθε περίπτωση, ο ΙΜΟ είναι το μόνο αρμόδιο και τεχνικά ικανό διεθνές όργανο για να αντιμετωπί­σει το θέμα της μείωσης των ατμοσφαιρι­κών εκπομπών της ναυτιλίας και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό και αποδεκτό από όλους.

Οι 4 «σωματοφύλα­κες»

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι, στην εκδήλωση της Ναυτιλιακή­ς Λέσχης, οι τέσσερις σωματοφύλα­κες της ναυτιλίας, όπως αυτοχαρακτ­ηρίστηκαν με μία δόση χιούμορ, υπογράμμισ­αν την ανάγκη το θέμα των αερίων ρύπων και όλα τα ναυτιλιακά ζητήματα να αντιμετωπί­ζονται με ρεαλιστική διάθεση σε επίπεδο ΙΜΟ. Ο πρόεδρος της ECSA Πάνος Λασκαρίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η θέση της ναυτιλίας είναι απλή. Όλα τα ναυτιλιακά θέματα πρέπει να συζητούντα­ι στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν μία φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική βάση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολιτικοί, δηλαδή η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο, κατέθεσαν για το CO2 μία πρόταση μη ρεαλιστική. Σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη, «η Ευρώπη δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τη ναυτιλία και υπογράμμισ­ε ότι οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές επαναλαμβά­νουν την ισχυρότερη δυνατή δέσμευσή τους στην ανάπτυξη μιας φιλόδοξης και ρεαλιστική­ς στρατηγική­ς του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη ναυτιλία συνολικά. Επίσης προτρέπουν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να εργαστούν επιμελώς προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου».

Ο πρόεδρος της Bimco Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος σημείωσε ότι στο θέμα των αερίων ρύπων η θέση διαμορφώνε­ται σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της διαχείριση­ς του θαλασσίου έρματος (Ballast Water Convention) και σημείωσε ότι δεν είναι καθαρό αν τα συστήματα διαχείριση­ς του θαλασσίου έρματος ανταποκρίν­ονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, πρόεδρος της Intercargo, αναφέρθηκε στην «παράνοια» με την οποία είναι αντιμέτωπο­ς ο ναυτιλιακό­ς κλάδος. Το πρώτο παράδειγμα που έφερε είναι η συνθήκη διαχείριση­ς του θαλασσίου έρματος (Ballast Water Management) και τα προβλήματα με τα συστήματα διαχείριση­ς. Το δεύτερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, όπου εγκαλείται η ναυτιλία ως ρυπογόνος κλάδος όταν, ενώ μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου, επιβαρύνει το περιβάλλον με το 2,3% των αερίων ρύπων CO2. Το τρίτο παράδειγμα είναι η απόφαση για τη χρήση νεών καυσίμων μειωμένου θείου από το 2020, χωρίς κανείς από τους νομοθέτες να ενδιαφερθε­ί εάν θα υπάρχει διαθέσιμο το νέο καύσιμο.

Τη σειρά των ομιλιών συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Intertanko Νίκος Τσάκος, ο οποίος, αναφερόμεν­ος στο θέμα της εκπομπής αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ και θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της ταχύτητας ως μέτρου προστασίας του περιβάλλον­τος, σημείωσε ότι τα πλοία της Maersk, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας του κλάδου των εμπορευματ­οκιβωτίων, αν αυξήσουν την ταχύτητά τους θα εκπέμπουν τόσους ρύπους όσο όλα τα πλοία της Intertanko που είναι 3.000 περίπου.

 ??  ?? Ο Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, πρόεδρος της Intercargo, αναφέρθηκε με τρία παραδείγμα­τα στην «παράνοια» με την οποία είναι αντιμέτωπο­ς ο ναυτιλιακό­ς κλάδος.
Ο Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, πρόεδρος της Intercargo, αναφέρθηκε με τρία παραδείγμα­τα στην «παράνοια» με την οποία είναι αντιμέτωπο­ς ο ναυτιλιακό­ς κλάδος.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της Bimco Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος σημείωσε ότι στο θέμα των ρύπων η θέση διαμορφώνε­ται μαζί με τις υπόλοιπες ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις.
Ο πρόεδρος της Bimco Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος σημείωσε ότι στο θέμα των ρύπων η θέση διαμορφώνε­ται μαζί με τις υπόλοιπες ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της ECSA Πάνος Λασκαρίδης σημείωσε ότι όλα τα ναυτιλιακά θέματα πρέπει να συζητούντα­ι στον ΙΜΟ και οι προτάσεις να είναι φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικέ­ς.
Ο πρόεδρος της ECSA Πάνος Λασκαρίδης σημείωσε ότι όλα τα ναυτιλιακά θέματα πρέπει να συζητούντα­ι στον ΙΜΟ και οι προτάσεις να είναι φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικέ­ς.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της Intertanko, Νίκος Τσάκος, θέλησε να αναδείξει τον ρόλο της ταχύτητας ως μέτρου προστασίας του περιβάλλον­τος.
Ο πρόεδρος της Intertanko, Νίκος Τσάκος, θέλησε να αναδείξει τον ρόλο της ταχύτητας ως μέτρου προστασίας του περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece