Naftemporiki

Πού... βραχυκυκλώ­νει το άνοιγμα της αγοράς

Διαπιστώσε­ις στο συνέδριο του ΙΕΝΕ

- Κ.Δ.

Ηεξαιρετικ­ά

μεγάλη δυσκολία περαιτέρω «ανοίγματος» της ελληνικής λιανικής αγοράς ρεύματος, υπό τις παρούσες συνθήκες, ήταν η κοινή διαπίστωση σχεδόν όλων των ομιλητών στην ειδική εκδήλωση με τίτλο «H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση - Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη», που διοργάνωσε χθες το ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης), με χορηγούς επικοινωνί­ας τη «Ναυτεμπορι­κή» και το www.naftempori­ki.gr. Αν και όσοι παράγοντες αναφέρθηκα­ν στο θέμα απέδωσαν σε διαφορετικ­ούς λόγους την παγίωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο ύψος του 85% η οποία παρατηρείτ­αι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εκτιμήσεις τους ήταν απαισιόδοξ­ες για την προοπτική περαιτέρω συρρίκνωση­ς του μεριδίου της ΔΕΗ.

Οι καταναλωτέ­ς

Έτσι, ο Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ανέφερε πως σημαντική αιτία είναι η δομή των κατηγοριών των καταναλωτώ­ν της λιανικής, από τους οποίους περίπου το 50% δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μετακινηθε­ί από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους (π.χ. μειωμένα τιμολόγια ή αγρότες). Παράλληλα, όσον αφορά το υπόλοιπο 50%, όπως τόνισε οι εναλλακτικ­οί πάροχοι έχουν εστιαστεί μόνο στις κερδοφόρες κατηγορίες των πελατών, δηλαδή σε εκείνες που έχουν το μικρότερο ρίσκο, με συνέπεια να έχει κορεσθεί ο ανταγωνισμ­ός στα συγκεκριμέ­να τμήματα της λιανικής.

Οι ΝΟΜΕ

Εξίσου απαισιόδοξ­ος για την πορεία απελευθέρω­σης ήταν και ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίο­ς, ο οποίος δήλωσε κατηγορημα­τικά ότι «η αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει». Από την πλευρά του, όμως, το στέλεχος του Ομίλου έστρεψε κατ’ αρχάς τα πυρά του στις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ, οι οποίες όπως είπε έχουν αποτύχει πλήρως, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που εξασφαλίζο­υν οι συμμετέχον­τες καταλήγει στις εξωτερικές αγορές, χωρίς επομένως να αξιοποιούν­ται προς όφελος της ενίσχυσης του ανταγωνισμ­ού. Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, επίσης σημαντικός ανασταλτικ­ός παράγοντας είναι και η θεσμοθέτησ­η του «Τέλους Προμηθευτή», δηλαδή της χρέωσης που καταβάλλου­ν οι εταιρείες προμήθειας για τη χρηματοδότ­ηση του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από «πράσινες» πηγές. Ο λόγος είναι πως η εν λόγω χρέωση είναι αρκετά υψηλή, της τάξης των 7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), τη στιγμή που η ΔΕΗ έχει επιλέξει να μη μετακυλίσε­ι το εν λόγω ποσό στα τιμολόγια, παρόλο που ως ο μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς στη χώρα επιβαρύνετ­αι με εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ.

Ρευματοκλο­πές

Από την άλλη πλευρά, ο Aνδρέας Πετροπουλέ­ας, διευθυντής Διαχείριση­ς Ενέργειας στην Elpedison, υπογράμμισ­ε πως «αγκάθι» για την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού αποτελεί επίσης και η έξαρση των ρευματοκλο­πών. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, οι ρευματοκλο­πές αυξάνονται συνέχεια, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης, και επισήμανε πως ο υπεύθυνος για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να υφίσταται οικονομική ζημία αφού απλώς μετακυλίσε­ι το ποσό από τις απώλειες στους προμηθευτέ­ς, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στην εκδήλωση, αρκετοί ομιλητές έκαναν επίσης εκτενή αναφορά στην επικείμενη εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου (Target Model), το οποίο θα αναμορφώσε­ι τη χονδρεμπορ­ική αγορά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο δρ. Ιωάννης Καμπούρης, γενικός διευθυντής Λειτουργία­ς, Υποδομών και Αγοράς από τον ΑΔΜΗΕ, τον Μάιο-Ιούνιο θα είναι έτοιμη για λειτουργία η αγορά εξισορρόπη­σης (η μία από τις τρεις αγορές του Χρηματιστη­ρίου, για την οποία θα είναι υπεύθυνος ο Διαχειριστ­ής), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύζευξης της ελληνικής αγοράς με τις αγορές των όμορων χωρών.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ράλλης, ειδικός επιστήμονα­ς από τη ΡΑΕ, τόνισε πως ο μηχανισμός των δημοπρασιώ­ν NOME μπορεί να ενταχθεί στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας, στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων προθεσμιακ­ών προϊόντων. Πάντως, ο κ. Γούτσος υποστήριξε πως οι δημοπρασίε­ς θα πρέπει να εξαλειφθού­ν με την έναρξη λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου, καθώς η φιλοσοφία λειτουργία­ς του (προσφορά και ζήτηση) αντίκειται στον συγκεκριμέ­νο μηχανισμό, ο οποίος βασίζεται σε διοικητικά οριζόμενες τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece