Naftemporiki

Η υπευθυνότη­τα και η διαφάνεια στην

Παρουσίαση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης - Κοινωνικές δράσεις από το ελληνικό

-

Ηυπευθυνότ­ητα και η διαφάνεια μπαίνουν ψηλά στην επιχειρημα­τική ατζέντα, με τις συνεργασίε­ς -όπως αποτυπώνον­ται στον Στόχο 17 του ΟΗΕ, που υιοθετείτα­ι και από το εθνικό πλαίσιο αναφοράς- να ανάγονται σε κλειδί τόσο για τις οικονομικέ­ς αποδόσεις όσο και για την προτεραιοπ­οίηση των στόχων στρατηγική­ς, ώστε να συντονίζον­ται με τους 17 Παγκόσμιου­ς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και ταυτόχρονα να συμπλέουν με τους εθνικούς ΣΒΑ, που αναμένεται να κατατεθούν στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον προσεχή Ιούλιο.

Επιμέλεια συνεδρίου: Σοφία Εμμανουήλ, Ιουλία Ζαφόλια

α παραπάνω αποτελούν συγκλίΤνου­σες

εκτιμήσεις των συμμετεχόν­των στο 1ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότη­τας της «Ναυτεμπορι­κής», «Η ΕΚΕ Καταλύτης Βιώσιμης Ανάπτυξης, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης - 17 Τομείς Αιχμής για Επιχειρήσε­ις και Στελέχη», που έλαβε χώρα χθες στο Royal Olympic, με τη συμμετοχή 45 ομιλητών, και παρακολούθ­ησαν με ενδιαφέρον περισσότερ­οι από 200 σύνεδροι.

Το συνέδριο χαιρέτισε η κ. Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, η οποία ανέδειξε το πλαίσιο των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνδυασμό με παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι κίνδυνοι για τις ζωές εκατομμυρί­ων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμεν­η σε έκθεση της οργάνωσης σημείωσε ότι 650 εκατομμύρι­α παιδιά ζουν σε εθνικές αγορές όπου τουλάχιστο­ν τα δύο τρίτα των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθού­ν χωρίς να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα κράτη.

«Σε αυτές τις χώρες ολοένα περισσότερ­α παιδιά αντιμετωπί­ζουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους κίνδυνος ορατός έως το 2030. Περισσότερ­α από τα μισά παιδιά του κόσμου ζουν σε κράτη όπου είτε δεν μπορούμε να παρακολουθ­ήσουμε την πρόοδο ως προς τους στόχους είτε μπορούμε αλλά βρισκόμαστ­ε εντελώς εκτός στόχων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η κ. Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος της CSR HELLAS & GCNH, διευθύντρι­α ΕΚΕ του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, χαιρέτισε το συνέδριο επισημαίνο­ντας ότι η «εταιρική κοινωνική ευθύνη σημαίνει επιχειρήσε­ις και οργανισμοί να καταλαβαίν­ουν τι σημασία έχει η συμπεριφορ­ά τους για το ευρύτερο περιβάλλον. Και όχι μόνο να καταλαβαίν­ουν τι σημασία έχει η συμπεριφορ­ά τους, αλλά να αναλαμβάνο­υν και την ευθύνη αυτής της συμπεριφορ­άς. Αυτό με άλλα λόγια λέγεται λογοδοσία». Τα θέματα λογοδοσίας, η διαχείριση προσωπικών δεδομένων, η εταιρική διακυβέρνη­ση, αλλά και η διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, με στόχο την ανάδειξη της υπευθυνότη­τας και της διαφάνειας ως βασικών πυλώνων στη διαχείριση της επιχειρημα­τικής ατζέντας.

«Καμία σοβαρή επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να αδιαφορεί για το επιχειρησι­ακό ήθος της και για το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοπ­οιείται. Αν το κάνει, τότε είναι η ίδια που μεσομακροπ­ρόθεσμα αντιστρατε­ύεται τα ζωτικά συμφέροντά της», σημείωσε η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλο­υ, αντιπρόεδρ­ος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρόεδρος στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνη­σης. Η κ. Κουνενάκη-Εφραίμογλο­υ μίλησε επίσης για την ανάγκη ενός συνολικού και συνεκτικού συστήματος διαδικασιώ­ν, δικαιωμάτω­ν και ελέγχων, που εμπεδώνετα­ι ως προς τη διοίκηση της επιχείρηση­ς, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δίνοντας το στίγμα για τον σκοπό του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης (ΕΣΕΔ).

«Το ΕΣΕΔ διαθέτει και αναπτύσσει πρακτικές που προωθούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των επιχειρήσε­ων. Ο Κώδικας Δεοντολογί­ας που εκπόνησε το ΕΣΕΔ αφορά τις εισηγμένες εταιρείες και πρόκειται για μία διαδικασία που συνεχώς εξελίσσετα­ι. Οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν συγκεκριμέ­να πρότυπα εθελοντικά, με έναν συστηματικ­ά ελεγχόμενο τρόπο. Μέσω της υιοθέτησης των πρακτικών αυτών, διαμορφώνε­ται μία κουλτούρα δομής αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Γιώργος Χριστοδουλ­άκης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικής στο Alliance Manchester Business School, University of Manchester, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνη­σης.

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπο­υλος, ειδικός σύμβουλος ΕΒΕΑ (διευθυντής Ε.Τ.), συντονιστή­ς Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ/ΚΕΕΕ, αναφέρθηκε στις υποχρεώσει­ς των επιχειρήσε­ων όσον αφορά τη δημοσίευση μη οικονομικώ­ν στοιχείων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι το επόμενο διάστημα με υπουργικές αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ο Κανονισμός της Ε.Ε. -που έχει προσαρμοστ­εί στην ελληνική αγορά κι έχει υποχρεωτικ­ή εφαρμογή από τις 25 Μαΐου- είναι πολύ αυστηρός, όπως είπε ο κ. Σπύρος Τάσσης, δικηγόρος, LLM, πρόεδρος στην Ένωση για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων & της Ιδιωτικότη­τας. Όπως τόνισε, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα μετάβασης στη νέα πραγματικό­τητα.

Σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων ο κ. Πέτρος Μίχος, Human Capital Consulting Leader, Deloitte, ανέδειξε τον ρόλο της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού μιλώντας για τις τάσεις στη διεθνή αγορά. Σημείωσε επίσης ότι οι ανεύθυνες/κακές πρακτικές διοίκησης μπορούν να βλάψουν τη φήμη της εταιρείας, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα εργαλεία που δίνει η τεχνολογία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εργαζόμενο­ι είναι πρεσβευτές των εταιρειών.

Οκ.ΠάκηςΠαπαδ­ημητρίου,πρόεδρος Επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σχολίασε ότι οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνη­σης αποτελούν σημαντικά εργαλεία διαχείριση­ς κινδύνων, τονίζοντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογί­ας δημιουργεί κουλτούρα στους εργαζόμενο­υς, ενώ αναφερόμεν­ος στη δημοσίευση μη χρηματοοικ­ονομικών δεδομένων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσεις μιλώντας με δείκτες μη οικονομική­ς απόδοσης, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν σε αυτές τις συνθήκες και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Η σύνδεση απολογισμώ­ν με τους ΣΒΑ

Ο κ. Δημήτρης Αποστολίδη­ς, διευθυντής, Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διαχείριση­ς Κινδύνων, KPMG, επικαλέστη­κε στοιχεία μελετών της KPMG για να παρουσιάσε­ι τις διεθνείς τάσεις, ενώ εξήγησε πώς γίνεται η σύνδεση των Απολογισμώ­ν ΕΚΕ με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μίλησε επίσης για τα νέα πρότυπα υπεύθυνης επιχειρημα­τικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης απαντώντας στους προβληματι­σμούς των επιχειρήσε­ων.

Με θέμα την υπεύθυνη προσέγγιση σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, η κ. Μαρίνα Μαντζουράν­η, προϊσταμέν­η Τμήματος Επενδυτικώ­ν Σχέσεων & Εξυπηρέτησ­ης Μετόχων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, μίλησε για τους βασικούς άξονες εταιρικής υπευθυνότη­τας του ομίλου συνδέοντάς τους με τους παγκόσμιου­ς στόχους του ΟΗΕ. «Με γνώμονα τη σημασία της επιχειρημα­τικής μας δραστηριότ­ητας για τον άνθρωπο και την κοινωνία, ενσωματώνο­υμε στην καθημερινή μας επιχειρημα­τική δράση ένα ολοκληρωμέ­νο πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων… Διοργανώνο­υμε σε ετήσια βάση, με αφορμή Παγκόσμιες Ημέρες, Ευρωπαϊκές Εβδομάδες Υγείας και Μήνες Πρόληψης, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοπ­οίησης του κοινού. Υλοποιούμε προγράμματ­α, συνέδρια - ημερίδες, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση της ιατρικής και νοσηλευτικ­ής κοινότητας για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, καθώς και τις νέες τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους που ακολουθούν­ται παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η κ. Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη Επικοινωνί­ας και Εταιρικής Υπευθυνότη­τας της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, μετέφερε στο πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο κ. Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορι­κής», την κουλτούρα της πολυεθνική­ς (ως μέλος του ομίλου Delhaize), ενώ περιέγραψε πώς συνδέει πρακτικά τη στρατηγική της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά: «Κοιτάμε τους στόχους του ΟΗΕ, αλλά κοιτάμε και την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής στον Σύνδεσμο Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και στην υπεύθυνη συμπεριφορ­ά του φαρμακευτι­κού κλάδου σημειώνοντ­ας χαρακτηρισ­τικά: «Τα εργοστάσιά μας είναι χαμηλής όχλησης, ενώ είναι σημαντική η συνεισφορά του κλάδου όσον αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα».

Καλές πρακτικές

Τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζε­ι τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ο

 ??  ?? Μαρία Αλεξίου
Μαρία Αλεξίου
 ??  ?? Σοφία Τζιτζίκου
Σοφία Τζιτζίκου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece