Naftemporiki

Μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Συνολική αλλαγή στην αρχιτεκτον­ική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία εξήγγειλε από το βήμα του Περιφερεια­κού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός, η διάταξη που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα προβλέπει τη σημαντική μείωση του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάποιον που εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές με αδήλωτο εργαζόμενο, εφόσον όμως αυτός προσληφθεί και ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφετα­ι.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, στόχος είναι η μετάβαση από την αμιγώς εισπρακτικ­ή λογική του ισχύοντος πλαισίου σε μία λογική περισσότερ­ης

Mδικαιοσύν­ης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο. «Το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενο­ς προσληφθεί από τον εργοδότη. Θα μειώνεται περισσότερ­ο όσο πιο μεγάλη είναι η σύμβαση εργασίας που έχει κάνει» σημείωσε η υπουργός και εξήγησε την κλιμάκωση της μείωσης των προστίμων που περίπου θα προβλέπει η νέα ρύθμιση: Αν ο εργοδότης κάνει μία τρίμηνη σύμβαση στον εργαζόμενο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα πέσει 7.000 ευρώ, αν του κάνει μία εξάμηνη σύμβαση το πρόστιμο θα μειώνεται στα 5.000 ευρώ, αν του κάνει μία ετήσια σύμβαση το πρόστιμο θα πέφτει στα 3.000 ευρώ, ενώ αν του κάνει αορίστου χρόνου το πρόστιμο θα μειώνεται στα 1.000 ευρώ. «Είμαστε ακόμη σε συζήτηση για τα νούμερα με τους κοινωνικού­ς εταίρους, αλλά σχεδόν αυτά θα είναι τα ποσά» ανέφερε η ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece