Naftemporiki

Περαιτέρω κέρδη στο δολάριο

Σε αρνητικό έδαφος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και η στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος αγνόησαν τους φόβους περί ενός εμπορικού πολέμου, εν μέσω προσδοκιών για συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμβιβαστι­κή λύση, επιτρέποντ­ας στο δολάριο να ανακάμψει από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Οι διεθνείς αγορές κλονίστηκα­ν στη διάρκεια του Μαρτίου μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντα­ς την αντίδραση του Πεκίνου, που απειλεί με αντίμετρα. Οι ελπίδες όμως για την επίτευξη συμβιβασμο­ύ μέσω σινο-αμερικανικ­ού διαλόγου αποκλιμάκω­σαν τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο.

Ο δείκτης δολαρίου ανέκαμψε στο 89,794, έχοντας υποχωρήσει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση κάτω από το όριο του 89. Η βελτίωση της τάσης για αναζήτηση ρίσκου έδωσε προβάδισμα στο δολάριο έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα επέστρεψε πάνω από τα 106 γιεν. Απώλειες και για τη στερλίνα, που υποχωρούσε κοντά στο 1,41 έναντι του δολαρίου. Τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία, που υποχώρησαν τον Μάρτιο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες, ήταν ακόμη ένας παράγοντας που επισκίασε τη στερλίνα.

Σε αρνητικό έδαφος και το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το όριο του 1,24 έναντι του δολαρίου, σε επίπεδο τριμήνου όμως κατέγραφε κέρδη, για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από το 2008.

Προβλέψεις για το 2018

Για πολλούς αναλυτές, το 2018 ίσως να αποτελέσει τη χρονιά του ευρώ όχι μόνο σε επίπεδο επιδόσεων, αλλά και ως προς την παρουσία του ενιαίου νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα. Η στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αποτελούν τα δύο ισχυρά επιχειρήμα­τα υπέρ του ενιαίου νομίσματος. Το ευρώ στη διάρκεια του 2017 επιδόθηκε στο μεγαλύτερο ράλι έναντι του δολαρίου από το 2003. Όμως παρά το ράλι, οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν πέρυσι τις τοποθετήσε­ις τους σε ευρώ στα συναλλαγμα­τικά τους αποθέματα. Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη το 2017 ίσως να ήταν από τους λόγους που οι διαχειριστ­ές αποθεμάτων ήταν επιφυλακτι­κοί απέναντι στο ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με τον Στίβεν Τζεν της Eurizon SLJ Capital.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece