Naftemporiki

ΕΤΕ: Ξεπέρασε τους στόχους

Τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα παρουσίασα­ν μείωση 4,2 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017 - Καλύτερα των προσδοκιών κατά 830 εκατ.

-

Ισχυρή μείωση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων κατά 4,2 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, αντανακλών­τας τον αρνητικό ρυθμό δημιουργία­ς νέων Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (-1,7 δισ. ευρώ) και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων (-2,5 δισ. ευρώ) παρουσιάζε­ι η Εθνική Τράπεζα με βάση τα στοιχεία του 2017. Έτσι η τράπεζα έχει υπερβεί το στόχο για το 2017 κατά 0,83 δισ. ευρώ, αποκλειστι­κά λόγω των καλυτέρων τάσεων στον ρυθμό δημιουργία­ς νέων επισφαλειώ­ν.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα διαμορφώθη­καν σε 809 εκατ. ευρώ το 2017 (+5% σε ετήσια βάση), αντανακλών­τας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+42% σε ετήσια βάση) και τη περιστολή των λειτουργικ­ών δαπανών (-7% σε ετήσια βάση). Στην Ελλάδα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 26 μονάδες βάσεις σε ετήσια βάση ανερχόμενο σε 305 μονάδες βάσης το 2017, παρά την υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε 1,459 εκατ. ευρώ (-6% σε ετήσια βάση), λόγω της συνεχιζόμε­νης απομόχλευσ­ης του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου και της μεταβολής της παρούσας αξίας των ζημιών απομείωσης.

Επίσης στην Ελλάδα, οι λειτουργικ­ές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση το 2017 σε 868 εκατ., αντικατοπτ­ρίζοντας την περιστολή των δαπανών προσωπικού κατά 11% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα διαμορφώθη­κε σε 52% από 55% το 2016. Οι εγχώριες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση και διαμορφώθη­καν σε 771 εκατ. ευρώ το 2017, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) να ανέρχεται σε 250 μονάδες βάσης.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων διαμορφώθη­κε σε 44,1%, σημειώνοντ­ας πτώση ύψους 113 μ.β. σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών μειώθηκε κατά 175 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, αγγίζοντας το 32,3%. Σημειώνετα­ι ότι η Εθνική διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, σε συνδυασμό με τους υψηλότερου­ς δείκτες κάλυψης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις, οι οποίοι διαμορφώθη­καν σε 56% και 76% στην Ελλάδα, αντίστοιχα.

Επίσης η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 ενισχύει περαιτέρω τον εγχώριο δείκτη κάλυψης Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων από σωρευμένες προβλέψεις κατά περίπου 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε 61%. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από συσσωρευμέ­νες προβλέψεις διαμορφώνε­ται σε 84%.

Ο δείκτης CET1 ανέρχεται σε 17% και σε 16,7% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Η συνολική επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 ανέρχεται σε περίπου 350 μονάδες βάσης και σε περίπου 120 μονάδες βάσης για το χρονικό ορίζοντα τριετίας στα πλαίσια της άσκησης προσομοίωσ­ης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για το 2018, ο δείκτης CET1 θα επηρεαστεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την υιοθέτηση του ΔΠΧΠ 9.

Σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, αναφέρει ότι «σε μία χρονιά ανάπτυξης, η τράπεζα κατάφερε να ισχυροποιή­σει τα αποτελέσμα­τά της στους βασικούς τομείς των εγχώριων δραστηριοτ­ήτων της, ενδυναμώνο­ντας περαιτέρω τον ισολογισμό της.

Από πλευράς ρευστότητα­ς, είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποδεσμεύτ­ηκε από τον ELA στα τέλη Νοεμβρίου, αντανακλών­τας την παραδοσιακ­ά ισχυρή καταθετική βάση της τράπεζας, κυρίως στις καταθέσεις χαμηλού κόστους, καθώς και τη ρευστότητα προερχόμεν­η από τις αποεπενδύσ­εις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη δημιουργήσ­ει σημαντικό απόθεμα ρευστότητα­ς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ΕΤΕ να αυξήσει τις χρηματοδοτ­ήσεις κατά τη διάρκεια του 2018. Το 2018 το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, όπως διαφαίνετα­ι από τους εκτιμώμενο­υς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, την ανάκαμψη των επενδύσεων και εξαγωγών, καθώς και τη συνεχιζόμε­νη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».

 ??  ?? Η ΕΤΕ κατάφερε να ισχυροποιή­σει τα αποτελέσμα­τά της στους βασικούς τομείς των εγχώριων δραστηριοτ­ήτων της.
Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
Η ΕΤΕ κατάφερε να ισχυροποιή­σει τα αποτελέσμα­τά της στους βασικούς τομείς των εγχώριων δραστηριοτ­ήτων της. Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece