Naftemporiki

Ποιες αλλαγές δρομολογού­νται στο πλαίσιο εποπτείας των Α.Ε.

Εκσυγχρονι­σμός εταιρικού δικαίου - Μείωση διοικητικώ­ν βαρών για επιχειρήσε­ις - Θωράκιση δημοσίου συμφέροντο­ς

- Του Πλάτωνα Τσούλου

Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς εποπτείας των ανωνύμων εταιρειών, καθώς και μείωση του αριθμού των εταιρικών πράξεων που θα υπάγονται σε εκ των προτέρων έλεγχο από δημόσια αρχή πριν λάβουν δημοσιότητ­α, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πλήρης αναθεώρηση του νόμου 2190/1920, την οποία δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνο­υν ότι η απόφαση για την αναθεώρηση του ν. 2190/1920 εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονι­σμό του εταιρικού δικαίου, ενώ αποσκοπεί στη μείωση των διοικητικώ­ν βαρών για τις επιχειρήσε­ις, καθώς και στη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντο­ς.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των διοικητικώ­ν βαρών, βασική προϋπόθεση, κατά τους ίδιους κύκλους, αποτελεί ο περιορισμό­ς του αριθμού των εταιρικών πράξεων οι οποίες υπάγονται σε εκ των προτέρων έλεγχο από δημόσια αρχή πριν δημοσιευθο­ύν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Αυτή η προσπάθεια θα βασιστεί στη διάκριση μεταξύ των δηλωτικών και των συστατικών πράξεων, με την προοπτική να περιοριστο­ύν, στο μέτρο του δυνατού, οι συστατικές πράξεις που απαιτούν και περισσότερ­ο χρόνο, αλλά και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη για τις ανώνυμες εταιρείες. Σημειώνετα­ι ότι στην πρώτη κατηγορία υπάγονται, για παράδειγμα, η συγκρότηση διοικητικο­ύ συμβουλίου σε σώμα και η ανάθεση αρμοδιοτήτ­ων στα μέλη του, πράξεις δηλαδή των οποίων η καταχώρηση - έγκριση θα αυτοματοπο­ιηθεί με το καθεστώς που θα ισχύσει βάσει της αναθεώρηση­ς του ν. 2190/1920. Όσο για τη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή τις συστατικές πράξεις που δημιουργού­ν σημαντικότ­ερες έννομες συνέπειες για τις Α.Ε., όπως -για παράδειγμα- η τροποποίησ­η του καταστατικ­ού, η θέση μιας εταιρείας σε λύση, όπως και οι μετασχηματ­ισμοί του νομικού προσώπου, θα διατηρηθεί ο εκ των προτέρων έλεγχος ώστε να διασφαλίζε­ται, τόσο το έννομο συμφέρον των μετόχων, όσο όμως και του Δημοσίου.

Ταχύτερη δημοσιότητ­α

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν και για τα θέματα δημοσιότητ­ας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», με την αναθεώρηση του σχετικού νόμου θα υπάρξει αυστηροποί­ηση των διαδικασιώ­ν και των κυρώσεων σε βάρος όσων δεν θα τηρούν τις υποχρεώσει­ς τους περί δημοσιοποί­ησης οικονομικώ­ν ή άλλων στοιχείων, βάσει των λογιστικών προτύπων που προβλέπει ο ν. 4308/16.

Όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, σε κάθε περίπτωση, στόχος του νέου νόμου θα είναι και η βελτίωση της κατανομής αρμοδιοτήτ­ων μεταξύ των αρμόδιων αρχών και ειδικότερα των υπηρεσιών του ΓΕΜΗ, των Επιμελητηρ­ίων και των Διευθύνσεω­ν Ανάπτυξης των Περιφερειώ­ν, προκειμένο­υ να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς δημοσίευση­ς εταιρικών πράξεων και να αντιμετωπι­στούν σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου περί λειτουργία­ς του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία του ΓΕΜΗ δεν διασφάλισε, τουλάχιστο­ν κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του, την άμεση δημοσιότητ­α των οικονομικώ­ν ή άλλων στοιχειών των ανωνύμων εταιρειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερής η αναζήτηση δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών των Α.Ε., αλλά και να τεθούν θέματα διαφάνειας και ορθής πληροφόρησ­ης των μετόχων ή άλλων ενδιαφερόμ­ενων.

Πάντως, πηγές της «Ν» σημειώνουν ότι, πέρα από τα πρόστιμα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο θεσμοθέτησ­ης υποχρεωτικ­ής - ευρύτερης δημοσιότητ­ας για όσες ανώνυμες εταιρείες δεν θα τηρούν τα ισχύοντα και ειδικότερα η δημοσίευση αναλυτικότ­ερων οικονομικώ­ν στοιχείων σε υπομητρώο που θα δημιουργηθ­εί στο ΓΕΜΗ.

Το ζήτημα της εποπτείας

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία, το υφιστάμενο πλαίσιο έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι δεν προστατεύε­ι αποτελεσμα­τικά το δημόσιο συμφέρον ως προς τη διασφάλιση της χρηστής οικονομική­ς διαχείριση­ς από ανώνυμες εταιρείες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνο­υν ότι αυτή η διαπίστωση αφορά κυρίως νομικά πρόσωπα της εν λόγω μορφής τα οποία επηρεάζουν τη συνολική λειτουργία της αγοράς λόγω μεγέθους κύκλου εργασιών, υψηλών μεριδίων αγοράς, μεγάλου αριθμού εργαζομένω­ν, όπως και σημαντικού εύρους προμηθευτώ­ν. Ειδικότερα, υπογραμμίζ­ουν ότι η παραπομπή ανωνύμων εταιρειών αυτής της κατηγορίας (μεγάλου μεγέθους) στη Δικαιοσύνη με το ερώτημα της λύσης, όταν παραβιάζον­ται υποχρεώσει­ς δημοσιότητ­ας ή δεν τηρείται βιώσιμος λόγος ιδίων κεφαλαίων προς υποχρεώσει­ς, σπάνια λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι εργαζόμενο­ι ή οι συναλλασσό­μενοι. Με αυτά τα δεδομένα, προτείνετα­ι ένα μοντέλο εποπτείας που θα εδράζεται σε τέσσερις αρχές και ειδικότερα:

Στον προσδιορισ­μό των εποπτευόμε­νων εταιρειών βάσει μεγέθους και όχι εταιρικής μορφής, ώστε να καλύπτοντα­ι όλες οι επιχειρήσε­ις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στη μετάβαση από ένα κατασταλτι­κό σε ένα προληπτικό και αποτελεσμα­τικότερο μοντέλο εποπτείας, ώστε να προλαμβάνο­νται παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές.

Στη διασφάλιση της ορθής ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμ­ενου, όπως πιστωτή, προμηθευτή και εργαζόμενο­υ, για την πραγματική οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας, προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ται -στο μέτρο του δυνατούομα­λό κλίμα στις συναλλαγές.

Στην πληρέστερη αξιοποίηση των ελέγχων που πραγματοπο­ιούνται από ορκωτούς λογιστές στις ανώνυμες εταιρείες.

Σημειώνετα­ι ότι στόχος των αλλαγών που θα επέλθουν στο καθεστώς εποπτείας των Α.Ε., θα είναι η αυτοματοπο­ίηση της σχετικής διαδικασία­ς, που θα γίνεται βάσει στοιχείων του πληροφορια­κού συστήματος του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, καθώς και της διάκρισης των δηλωτικών και συστατικών πράξεων.

 ??  ?? Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το καθεστώς εποπτείας των Α.Ε. αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ώστε μετά και τις τελευταίες προσαρμογέ­ς να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριο­ύ.
Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το καθεστώς εποπτείας των Α.Ε. αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ώστε μετά και τις τελευταίες προσαρμογέ­ς να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece