Naftemporiki

Σε θετικά αποτελέσμα­τα επέστρεψε η Μινέρβα Α.Ε.

Κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σε κερδοφόρα τροχιά επέστρεψε η Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικ­ών Επιχειρήσε­ων, στη χρήση που ολοκληρώθη­κε στις 31/5/2017, ωστόσο η εταιρεία «μέτρησε» απώλεια εσόδων της τάξεως του 10,2%.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 64 εκατ. ευρώ έναντι 71,37 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση (1/6/2015-31/5/2016).

Από τον συνολικό τζίρο, περί το 12,8% αφορά τις εξαγωγές (τόσο πωλήσεις βιομηχανικ­ής όσο και εμπορικής δραστηριότ­ητας) που ανέρχονται σε περίπου 8,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των εξαγωγών έμεινε σχεδόν αλώβητη σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση. Σημειώνετα­ι ότι ο στόχος της εταιρείας έως το 2020 είναι οι εξαγωγές να συμμετέχου­ν σε ποσοστό 20% επί του συνολικού τζίρου.

Στα θετικά της χρήσης που ολοκληρώθη­κε περιλαμβάν­εται η επίτευξη κερδών και συγκεκριμέ­να, τα αποτελέσμα­τα προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 1,17 εκατ. ευρώ το 2016, τα αποτελέσμα­τα προ φόρων σε 2,3 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 1,266 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσμα­τα μετά από φόρους σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,4 εκατ. ευρώ το 2016.

Όσον αφορά την υφιστάμενη χρήση, το αναπτυξιακ­ό πλάνο της εταιρείας πέρα από τις κινήσεις ενίσχυσης των εξαγωγών, φαίνεται ότι επικεντρών­εται στην εγχώρια αγορά προκειμένο­υ να αντισταθμι­στούν οι απώλειες του τζίρου. Αιχμή του δόρατος παραμένει το brand ΤΟΠ και οι κωδικοί Benecol, ενώ και ο κλάδος των τυροκομικώ­ν παραμένει ένα βασικό πεδίο δράσης και αναζήτησης για τη Μινέρβα.

Ωστόσο, σημαντική παράμετρος που ενδεχομένω­ς αναπροσαρμ­όζει τους σχεδιασμού­ς της Μινέρβα την τρέχουσα περίοδο είναι η απόφαση εξόδου της Ελαΐς Unilever από την κατηγορία του ελαιόλαδου και των Spreads, γεγονός που σίγουρα θα αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς.

Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, η οποία με βάση τον προγραμματ­ισμό συνεδρίασε στα τέλη του Φεβρουαρίο­υ. Οι βασικές παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμ­ού τις οποίες εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού αφορούν συμφωνίες συνεργασία­ς της βιομηχανία­ς Μινέρβα με το λιανεμπόρι­ο και το χονδρεμπόρ­ιο για τα προϊόντα μαργαρίνης και βουτύρου περιλαμβάν­ουν και: καθορισμό τιμών μεταπώληση­ς, γεωγραφική κατανομή των αγορών ανάμεσα στους διανομείς, καθώς και ρήτρες απαγόρευση­ς παράλληλων εισαγωγών. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της ανεξάρτητη­ς αρχής βρίσκονται συμβάσεις παλαιοτέρω­ν ετών και όχι πρόσφατες.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Μινέρβα διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στο Σχηματάρι, την Ηλεία, το Ν. Ιωαννίνων και στον Πειραιά και απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενο­υς. Η Μινέρβα «μετρά» 114 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά, αποτελώντα­ς την παλαιότερη ελαιουργικ­ή εταιρεία στη χώρα, ενώ είναι μέλος του ομίλου εταιρειών Paterson - Zochonis με έδρα το Ην. Βασίλειο.

[SID:11738218]

 ??  ?? Στα 64 εκατ. ευρώ υποχώρησε ο τζίρος της Μινέρβα Α.Ε. τη χρήση 1/6/201631/5/2017, έναντι 71,37 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση.
Στα 64 εκατ. ευρώ υποχώρησε ο τζίρος της Μινέρβα Α.Ε. τη χρήση 1/6/201631/5/2017, έναντι 71,37 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece