Naftemporiki

Βίζερ: Μη πιθανή η προληπτική γραμμή στήριξης

-

Ο πρώην επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς, σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο, αν και υποστήριξε ότι η γραμμή δεν είναι «πρόγραμμα» (σ.σ. μνημόνιο), αλλά δίχτυ ασφαλείας. Σε πολλές ετήσιες δόσεις θα ενεργοποιη­θούν τα μέτρα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, ενώ θα είναι συνδεδεμέν­α με την επίτευξη συγκεκριμέ­νων στόχων -δημοσιονομ­ικών αλλά και σε επίπεδο μεταρρυθμί­σεωναπό την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεω­ν, τόσο της σημερινής όσο και της επόμενης. Η εκτίμηση-πρόβλεψη έγινε από τον πρώην επικεφαλής

Mτου Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα και στους Δελφούς για να συμμετάσχε­ι στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ. O κ. Βίζερ υποστήριξε ότι κατά την εκτίμησή του οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ τοποθετήθη­κε και επί του διλήμματος «προληπτική γραμμή στήριξης ή αποθεματικ­ό ασφαλείας»: «Η ζωή της Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη με μια προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο, το άνοιγμά της, αν και είναι δυνατό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολύ πιθανό, δεδομένου ότι δεν το θέλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά το 2018, ο κ. Βίζερ εμφανίστηκ­ε αρνητικός. Έχοντας ήδη αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του EWG, ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος έζησε από την ίδια θέση όλη την εξέλιξη του ελληνικού προβλήματο­ς, μίλησε από το βήμα του φόρουμ των Δελφών για τις διαπραγματ­εύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, για τον κίνδυνο του Grexit, αλλά και για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα:

1. Ο κ. Βίζερ χαρακτήρισ­ε συντηρητικ­ή την εκτίμηση ότι το κόστος της διαπραγμάτ­ευσης του α’ εξαμήνου μπορεί να έφτασε στα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του EWG θα πρέπει να συνυπολογι­στεί η πορεία του ΑΕΠ μετά το 2015 αλλά και το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή αν δεν υπήρχε η οπισθοχώρη­ση που οδήγησε τελικώς στο 3ο μνημόνιο.

2. Στο ερώτημα αν ήταν απαραίτητο να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Βίζερ απάντησε ότι το 2010 κρίθηκε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ενός συμβούλου, ο οποίος και θα αναλάμβανε να παρακολουθ­εί την υλοποίηση του προγράμματ­ος 3.Όσον αφορά το Grexit, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο δύο φορές στο παρελθόν, εκ των οποίων η μία ήταν το καλοκαίρι του 2015.

[SID:11738503]

 ??  ?? Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του EWG.
Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του EWG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece