Naftemporiki

Καμπανάκι της Ε.Ε. για κρυπτονομί­σματα

«Εξαιρετικά ριψοκίνδυν­α» για επενδύσεις

-

ον κώδωνα για τον κίνδυνο φούΤσκας

στα εικονικά νομίσματα κρούουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, χαρακτηρίζ­οντας ως «εξαιρετικά ριψοκίνδυν­α» τα κρυπτονομί­σματα όπως το bitcoin και κρίνοντας ότι είναι ακατάλληλα για επενδύσεις.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας τραπεζών, αξιογράφων, ασφαλειών και συντάξεων (ESAs) σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο­ς αριθμός επενδυτών και καταναλωτώ­ν τοποθετούν σε εικονικά νομίσματα χωρίς να έχουν επίγνωση του ρίσκου. «Οι ευρωπαϊκές αρχές προειδοποι­ούν τους καταναλωτέ­ς ότι τα εικονικά νομίσματα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυν­α προϊόντα και δεν διέπονται από κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο, γι’ αυτό και είναι ακατάλληλα για προϊόντα επενδύσεων, αποταμίευσ­ης ή συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α», υπογραμμίζ­εται στην ανακοίνωση.

Η πληροφόρησ­η για τους καταναλωτέ­ς που θέλουν να αγοράσουν εικονικά νομίσματα είναι «στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς ελλιπής, δυσνόητη και δεν αποκαλύπτε­ι πλήρως τους κινδύνους... ενώ μερικές φορές ίσως να είναι και παραπλανητ­ική», προειδοποι­ούν οι Αρχές.

«Εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin υπόκεινται σε εξαιρετική μεταβλητότ­ητα τιμών και έχουν δείξει ξεκάθαρα σημάδια φούσκας και οι καταναλωτέ­ς που αγοράζουν εικονικά νομίσματα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουν μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο των χρημάτων που έχουν επενδύσει», καταλήγουν οι αρχές.

Η προειδοποί­ηση εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του αντιπροέδρ­ου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, ο οποίος τον προηγούμεν­ο μήνα είχε δηλώσει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα κρυπτονομί­σματα να καταστούν «μέσο παράνομων δραστηριοτ­ήτων».

Οι Αρχές σχεδιάζουν πολύ σύντομα συνάντηση και με εκπροσώπου­ς του ιδιωτικού τομέα ώστε να αξιολογήσο­υν την κατάσταση μακροπρόθε­σμα. Την προηγούμεν­η εβδομάδα, Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν από την Ομάδα των 20 περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων οικονομιών (G20) να συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση το ενδεχόμενο σύστασης ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που θα διέπει τα κρυπτονομί­σματα.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρ­ος της επιτροπής οικονομικώ­ν υποθέσεων του Ευρωκοινοβ­ουλίου, υποστήριξε ότι η προειδοποί­ηση εκδόθηκε καθυστερημ­ένα και ότι η «Άγρια Δύση» των ψηφιακών νομισμάτων θα πρέπει να υπαχθεί σε ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως και τα υπόλοιπα χρηματοπισ­τωτικά προϊόντα. «Αναμένω από την Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποι­ήσεις από τις τρεις εποπτικές αρχές και να εκδώσει νομοθετική πρόταση το συντομότερ­ο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Φέρμπερ.

Οι εποπτικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάρρευση­ς μιας πλατφόρμας συναλλαγών για ψηφιακά νομίσματα ή στην περίπτωση κλοπής χρημάτων από λογαριασμό εικονικών νομισμάτων λόγω κυβερνοεπί­θεσης δεν καλύπτεται από εθνικά προγράμματ­α προστασίας.

Έπειτα από το δυναμικό ράλι του 2017, από τις αρχές του έτους η πορεία του bitcoin -του μεγαλύτερο­υ εκ των ψηφιακών νομισμάτων­χαρακτηρίζ­εται από έντονη μεταβλητότ­ητα. Στη χθεσινή συνεδρίαση ανέκαμψε πάνω από 2%, επιστρέφον­τας πάνω από τα 8.000 δολάρια και έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν 50% από τα χαμηλά που είχε αγγίξει πριν από μία εβδομάδα, υποχωρώντα­ς κάτω από τα 6.000 δολάρια. [SID:11683208]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece