Naftemporiki

Ρύθμιση οφειλών και από αγροτική δραστηριότ­ητα και πρόστιμα

Αφορά χρέη έως και 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Αν. Πετρόπουλο­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία τα οποία αναδεικνύο­νται με τη νέα εγκύκλιο για την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ύψους έως και 50.000 ευρώ που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς. Το πρώτο θέμα είναι πως αίτηση για ρύθμιση εξόφλησης ασφαλιστικ­ών οφειλών μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες, καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχο­λούμενοι αλλά δεν ασκούν φορολογικά επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα (π.χ. ανταποκριτ­ές ξένου τύπου). Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ένταξη στη ρύθμιση και των προστίμων που ενδεχομένω­ς βαρύνουν τον οφειλέτη, για παράδειγμα από αδήλωτη εργασία. Το τρίτο σημείο που επισημαίνε­ι η εγκύκλιος αναφέρει ρητά πως στο «πεδίο εφαρμογής της» εντάσσοντα­ι και οι καταλογιστ­ικές πράξεις, δηλαδή τα πρόστιμα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν την ανασφάλιστ­η εργασία. Έτσι, όσες από τις καταλογιστ­ικές πράξεις αφορούν αυτοτελή πρόστιμα όπως οι πράξεις επιβολής προστίμου ΠΕΠ, ή και άλλες (ΠΕΕ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΑΠ) υπάγονται στην έννοια της «βασικής οφειλής» του αρ. 21 παρ. 15 του ν.4469/2017.

Επίσης, η εγκύκλιος ορίζει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδα­ς της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους και τέλος επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών που αμφισβητού­νται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες αποφεύγουν επιπλέον επιβαρύνσε­ις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς ΦΚΑ που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, βεβαιωμένε­ς σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) με τις προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης συνεπάγετα­ι την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Εξαιρούντα­ι από τη ρύθμιση, βάσει των διατάξεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης, οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του ν.3869/2010, ακόμα και εάν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήπο­τε λόγο. Επίσης, διευκρινίζ­εται ότι η δυνατότητα ένταξης του οφειλέτη δεν επηρεάζετα­ι από τυχόν δικαστική αμφισβήτησ­η της οφειλής προς ΦΚΑ. Αρμόδιο όργανο για την πρόταση ρύθμισης, την παρακολούθ­ηση των όρων αυτής και για κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια ή πράξη για την εφαρμογή της παρούσας υπουργικής απόφασης είναι η υπηρεσία του ΚΕΑΟ στην κατά τόπο αρμοδιότητ­α της οποίας υπάγονται οι οφειλές.

Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το ΚΕΑΟ ή για την αποδοχή σχετικής πρότασης, τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα και την αξία ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των οφειλετών και των συνοφειλετ­ών, που υποβάλλουν από κοινού αίτηση και ευθύνονται αλληλεγγύω­ς με αυτόν για το σύνολο ή μέρος των ρυθμιζόμεν­ων οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece